-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Nieuwe techniek maakt kankerbehandeling minder zwaar

© Thinkstock.

Onderzoekers van het VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, en de Vrije Universiteit Brussel hebben een techniek ontwikkeld die bestraling bij kanker minder belastend moet maken. De wetenschappers zeggen vandaag in een persbericht dat die op termijn kan leiden tot minder bijwerkingen voor de patiënt.

Radiotherapie, ook bekend als 'bestraling', is een behandeling om kankercellen te vernietigen. Voor een optimale behandeling moet de radiotherapeut een zeer hoge stralingsdosis aan de volledige tumor geven. Die stralingsdosis heeft vaak bijwerkingen voor de patiënt.

De onderzoekers ontwikkelden nu een techniek waarbij ze makkelijker kunnen zien welke regio's in de tumor opgewassen zijn tegen straling. Daardoor kunnen ze specifiek die regio's zwaarder bestralen en hoeven ze niet de volledige tumor bloot te stellen aan een hoge stralingsdosis. Dat zou ook voor de patiënt moeten leiden tot minder bijwerkingen.

Dat de wetenschappers kunnen zien welke zones meer bestraling nodig hebben, komt door het 'nanobody' dat ze daarvoor ontwikkelden. Dat nanobody is gericht tegen het eiwit MMR dat bepaalde stoffen in tumoren aanmaken.

(Bewerkt door: Astrid Snoeys)
02/08/12 11u08
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |