-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

"Wil je geen soa? Stop dan met schaamhaar scheren"

© Thinkstock.

Een Britse dokter roept op om te stoppen met ontharen, en meer bepaald schaamhaar scheren. Daar heeft ze ook een goede reden voor: "Het risico op infectie en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) stijgt enorm na ontharing". Cijfers om haar claim te staven heeft ze echter niet, en het is nog maar de vraag of het onderhand zeer onpopulaire schaamhaar zal blijven staan omdat een dokter dat vraagt.

De reden voor haar betoog is simpel: verwijderd schaamhaar zorgt ervoor dat infecties en bacterieën vrij spel krijgen, en maken zo de overdracht van soa's nog gemakkelijker.

"Zeker herpes profiteert door de microscopische wondjes, waardoor het virus gemakkelijker kan overgedragen worden." Zweren en abcessen op de geslachtsdelen, infecties op de penis, balzak of schaamlippen: Gibson heeft het allemaal al gezien.  

Het nut van schaamhaar
"Schaamhaar heeft nut, namelijk een extra bescherming tegen wrijving, die de huid kan verdunnen en kan beschadigen, én bescherming tegen bacteriën", argumenteert huisarts Emily Gibson.

 "Ontharing veroorzaakt een irritatie aan de haarfollikel en laat microscopisch kleine wondjes na. Om de huid glad te houden, moet de ontharing regelmatig gebeuren wat de huid van het geschoren of gewaxte gebied extra irriteert. Gecombineerd met het warme, vochtige gebied van de genitaliën, is het een feestlocatie voor bacteriën", zegt Gibson.


Ooit werd het omgekeerde gedacht en werden lichaamsdelen voor de operatie geschoren om infectie te vermijden. Daar zijn chirurgen vanaf gestapt, tenzij het haar de operatie bemoeilijkt of ontharing nodig is voor het gebruik van elektrische klemmen.

"De tijd, energie, geld en gevoelens beide geslachten spenderen aan het verwijderen van schaamhaar is zowel astronomisch als nutteloos: welke methode je ook gebruikt, haar groeit altijd terug. Het wint altijd."

Stop de strijd tegen schaamhaar
De esthetische voorkeuren van deze tijden laten haar koud: "Schaamhaar is het zichtbare resultaat van hormonen en volwassen worden. Niets om je voor te schamen dus! Het wordt tijd dat we publiekelijk de oorlog tegen schaamhaar een halt toeroepen, en toelaten dat het blijft waar het hoort."

Straffe taal. Het is geen nieuws dat het aantal soa's en infecties bij jongeren inderdaad toeneemt, maar tot nu toe werd het vooral toegeschreven aan onzorgvuldig condoomgebruik. Kan iets simpels als ontharing echt een rol spelen?

Nuance
"Ik ga akkoord dat sommige ontharingsmethodes de huid kunnen beschadigen en zo infecties kunnen doen toenemen. Andere methodes zijn wel veilig, zoals laserontharing door een professionele onthaarder", nuanceert dermatoloog Bav Shergill. Over een link met de gestegen soa-infecties spreekt hij zich niet uit.

Wie geen wisselende partners heeft en de scheermesjes of scheerkoppen regelmatig vervangt of zich laat ontharen op een professionele manier, moet zich waarschijnlijk niet al te veel zorgen maken. Wie er van wil profiteren op reis, doet best wat ze altijd al had moeten doen: een condoom gebruiken, en dat gebruik afdwingen.

(Door: Elke De Pourcq)
07/08/12 17u03
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |