-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Waarom jij altijd de muggenmagneet bent

Wie steevast de uitverkorene van muggen is, kan hier misschien wel ontdekken waarom. Eén op tien is namelijk zeer aantrekkelijk voor deze zoemende bloedzuigers. Die gevoeligheid wordt volgens onderzoekers voor maar liefst 85 procent bepaald door onze genen.

"Er lopen grootschalige studies naar de lichaamsstoffen en geuren die de aantrekkingskracht voor muggen beïnvloeden. Met meer dan 400 te onderzoeken samenstellingen, is het een uiterst moeizaam proces. Dit is slechts het topje van de ijsberg", getuigt Joe Conlon van de Amerikaanse Mosquito Control Association. Toch hebben wetenschappers al bepaalde elementen van de lichaamschemie weten te identificeren die van ons een lekkere muggenhap maken.

Muggenmagneet
"Mensen met hoge concentraties steroïden of cholesterol op het oppervlak van de huid trekken muggen aan", klinkt het. Dit wil echter niet zeggen dat het om mensen gaat met een te hoge cholesterol, eerder om personen die het efficiënt verwerken, waardoor restanten op de huid achterblijven.

Daarnaast mikken muggen ook graag op mensen die bepaalde bepaalde lichaamszuren overdadig aanmaken, zoals urinezuur. Hierdoor wordt hun geurzin geprikkeld, die zelfs op 50 meter afstand zeer efficiënt werkt. Slecht nieuws ook voor mensen die grote hoeveelheden kooldioxide produceren.

Adem
"Elk type kooldioxide is aantrekkelijk, zelfs vanop een grote afstand. Grote mensen stoten meestal meer uit, wat ook verklaart waarom muggen meestal volwassenen verkiezen boven kinderen. Ook zwangere vrouwen lopen een groter risico omdat ze doorgaans meer kooldioxide uitademen dan normaal. Uiteraard trekken ook beweging en warmte muggen aan", verklaart Conlon.

(Door: Lynn Formesyn)
20/08/12 13u11
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |