-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Waarom moet ik zo vaak niezen?

'Ik moet heel vaak niezen, zeker tien keer per dag. Toch ben ik niet verkouden ofzo. Ik heb het trouwens het hele jaar door, winter en zomer. Mijn huisarts spreekt van rinitis, maar vindt een behandelingvoorlopig niet nodig omdat mijn niesbuien me niet echt last bezorgen. Daar kan ik me mee verzoenen, maar waarom nies ik zoveel meer dan een ander?'

Karen Heyrman: Frequent niezen wordt veroorzaakt door een ontsteking van het neusslijmvlies of rinitis. We spreken pas van een echte rinitis als je bijna dagelijks en gedurende minstens één uur per dag te kampen hebt met twee of meer van de volgende symptomen: een lopende neus, een verstopte neus, niesbuien en/of een jeukend gevoel aan de neus.
In de eerste plaats is het belangrijk een onderscheid te maken tussen acute rinitis en chronische rinitis. Een acute rinitis wordt veroorzaakt door een besmetting met één of ander verkoudheidsvirus of, minder frequent, met een bacterie. Bij een chronische rinitis zijn er weer verschillende varianten mogelijk.
Chronische allergische rinitis is het gevolg van een contact met allergenen zoals boompollen, graspollen, huisstofmijt... De ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaakt milde tot zeer ernstige symptomen die ook 's nachts kunnen optreden. Allergische rinitis gaat vaak gepaard met andere allergiegebonden aandoeningen zoals astma, sinusitis of conjunctivitis (ontsteking van de ogen).
Bij hyperreactieve rinitis ontstaat er een zwelling van het slijmvlies en daardoor neusverstopping. De oorzaak is geen allergische reactie maar een overgevoeligheid van het neusslijmvlies voor allerlei prikkels die normalerwijze geen reactie opwekken. Een hyperreactieve rinitis kan heel langdurige en steeds weerkerende klachten geven.
Rinitis medicamentosa is het gevolg van het gebruik of misbruik van bepaalde geneesmiddelen of drugs. De meest frequente oorzaak is het al te veelvuldig of te lang (meer dan één week aan een stuk) gebruik van een ontzwellende neusspray. Ook een aantal bloeddrukverlagende geneesmiddelen kan rinitis veroorzaken. Verder is het bekend dat ook cocaïnesnuivers na verloop van tijd last krijgen van neusslijmvliesontsteking.

Elke type rinitis vereist een andere aanpak

Bij een acute infectieuze rinitis kan je tijdelijk een neusspray gebruiken. Doe dit nooit langer dan een week, want dan loop je kans op blijvende schade aan het neusslijmvlies. De huisars of neus-keel-oorarts kan je vertellen welke neussprays het minst schadelijk zijn.
Als allergietesten uitwijzen dat je te kampen hebt met een allergische rinitis, dan ben je gebaat met anti-histaminica of geneesmiddelen die de allergische reactie onderdrukken. Heb je erg veel last van je allergische rinitis of heb je ook nog andere vormen van allergie, dan
kan een hypo-sensibilisatiekuur nuttig zijn: hierbij wordt in steeds toenemende dosissen het allergeen waarvoor je allergisch bent ingespoten, zodat je 'gewend' raakt aan deze stof en er na een periode niet meer op reageert.
Heb je geen andere allergieverschijnselen en moet je toch heel vaak niezen, ook zonder verkoudheid, dan heb je wellicht te kampen met een hyperreactieve rinitis. De behandeling van dit type ontsteking is niet zo makkelijk, omdat de oorzaak niet echt duidelijk is. Neussprays zijn in elk geval uit den boze! Een mogelijke behandeling is de bevriezing (bij -60°C) van de onderste neusschelpen, waardoor de overgevoeligheid en de bijbehorende reacties verminderen. Dit geeft over het algemeen goede resultaten, maar het effect houdt helaas maar enkele maanden aan. Daarom blijft deze therapie vooral voorbehouden aan sportlui. Als je niesbuien je niet echt last bezorgen, kan je er inderdaad maar beter mee leren leven.

Door Annemie T'Seyen
(Goed Gevoel, januari 2003)

01/01/08 00u01
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |