-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Nachtje zonder slaap = 0,5 promille

© Thinkstock.

Hoe vaak gebeurt het niet dat we 's avonds laat of 's ochtends vroeg met kleine oogjes achter het stuur kruipen? Wie moe in de auto kruipt, is echter even gevaarlijk als een chauffeur die te veel gedronken heeft, bewijst een recente studie zwart op wit.

Dat je na een pintje te veel moeite hebt met focus, reactiesnelheid en inschattingsvermogen, is algemeen geweten. Wie te weinig slaapt, ondervindt echter dezelfde effecten als iemand die onder invloed is van alcohol.

Een studie aan de universiteit van New South Wales in Australië kon daar nu zelfs cijfers op plakken: na 17 tot 19 uur zonder slaap presteer je op hetzelfde niveau als iemand met 0,5 promille alcohol in het bloed. Blijf je nog langer wakker? Dan lopen die cijfers zelfs op tot 1 promille. Met andere woorden: wie een nachtje slaap overslaat en dan in de auto kruipt, zou eigenlijk al boven de legale limieten voor alcohol zitten.

De effecten van te weinig slaap zijn niet min: je krijgt moeite om te focussen, je gaat sneller dagdromen, wordt sneller afgeleid en ongeduldig. Je krijgt jeukende ogen, kan je achteraf niet goed meer herinneren langswaar je gereden bent en je hebt moeite om netjes op je rijvak te blijven. Klinkt herkenbaar? Je bent niet alleen. Maar liefst 1 op de 5 verkeersongevallen worden veroorzaakt door vermoeide chauffeurs. Heb je moeite om je ogen open te houden? Bel dan liever een taxi.

(Door: Tine Kintaert)
01/04/16 17u00
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |