-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

"Tekort aan vitamine K is even schadelijk als roken"

© thinkstock.

Vitamine K staat misschien (nog) niet hoog op je prioriteitenlijstje, maar biochemicus Cees Vermeer waarschuwt dat we dit beter wel zouden toevoegen. Ruim 40% van de mensen krijgt te weinig vitamine K binnen, wat onder meer onze kansen op hart- en vaatziekten vergroot. "Te weinig vitamine K is even schadelijk als 2 pakjes sigaretten per dag roken," vertelde de professor aan Radio 1.

 
Vooral veel groene groenten en kwark eten, komt je dosis vitamine K ten goede.
Biochemicus Cees Vermeer

De Universiteit van Maastricht, de KU Leuven en de universiteiten van Groningen en Amsterdam berekenden dat maar liefst 40% van de mensen te weinig vitamine K binnenkrijgt. En dat heeft ernstigere gevolgen dan je zou denken.

Twee pakjes sigaretten per dag

"Wie te weinig vitamine K opneemt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en vermindert de nierfunctie," legde professor Cees Vermeer uit in het programma 'Nieuwe Feiten' op Radio 1 gisteren. Ook voor je botten heb je voldoende vitamine K nodig, wat zeker geldt voor vrouwen in de overgang. Een tekort aan vitamine K zorgt ervoor dat je bloedvaten minder elastisch worden en op den duur verkalken, wat ook bij de bloedvaten rondom het hart kan gebeuren. "Het risico van een tekort aan vitamine K is vergelijkbaar met stevig doorroken," benadrukt Vermeer, "het equivalent van zo'n twee pakjes per dag. Het gaat natuurlijk over een glijdende schaal: hoe groter het tekort, hoe groter het risico op sterfte door hart- en vaatziekten."

Groene groenten en magere platte kaas

Wat eten we dan best om voldoende vitamine K binnen te krijgen? Vermeer adviseert veel groene groenten te eten, zoals broccoli, spinazie en spruitjes. Maar ook gefermenteerde producten zoals kaas en kwark zetten we best op het menu. De bacteriën die in het fermenatieproces vrijkomen, maken vitamine K2 aan. Dat bestanddeel speelt een cruciale rol in het beschermen tegen hart- en vaatziekten, weet Vermeer. Vooral veel kwark eten - bij ons beter bekend als "platte kaas" - komt je dosis vitamine K ten goede. Bovendien kan je die ook in magere varianten eten, zodat je niet te veel vet opneemt. Yoghurt is daarentegen geen bruikbaar alternatief om genoeg vitamine K binnen te krijgen, omdat daarbij andere bacteriën in het spel zijn.

(Door: Nina Dillen)
04/05/16 12u10
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |