-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Is er binnenkort een medicijn tegen jetlag?

© Thinkstock.

De zomer komt eraan, en misschien heb jij wel een verre reis gepland. Enige nadeel: die vreselijke jetlag achteraf. Maar niet getreurd: misschien bestaat daar binnenkort wel gewoon een pilletje voor.

Wetenschappers van de Nagoya University in Japan zijn erin geslaagd om een molecule te ontwikkelen die ons bioritme kan aanpassen. Elk levend organisme heeft immers een soort van innerlijke klok, die elke 24 uur gereset wordt. Als dat patroon verstoord wordt, bijvoorbeeld door in shiften te werken of een langeafstandsvlucht te nemen, krijgen we slaapproblemen.

Onze biologische klok wordt concreet geregeld door vier verschillende soorten proteïnes, die elkaar afwisselen en zo het ritme in stand houden. De eerste twee zorgen voor de productie van de laatste twee, die op hun beurt weer de eerste twee blokkeren. Deze eeuwige cyclus vormt dan ons slaappatroon.

De Japanse onderzoekers hebben nu echter een molecule ontwikkeld die de laatste proteïne van de cyclus kan beïnvloeden en zo het laatste deel van ons bioritme stevig kan inkorten. Op die manier kunnen we ons slaappatroon naar believen aanpassen, jetlagperiodes korter maken en hopelijk zelfs doen verdwijnen.

Daarvoor moeten de wetenschappers echter wel nog de molecule in medicijnvorm weten te gieten. Momenteel zijn ze van plan om dierproeven op te zetten, om te kijken hoe de molecules precies werken op levende organismes. Nog even geduld dus, maar intussen kan je deze methodes al eens uitproberen.

(Door: Tine Kintaert)
01/06/16 19u00
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |