-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Te hoge blootstelling aan ledverlichting kan gezondheid schaden

© thinkstock.

Gezondheid Een te hoge blootstelling aan ledverlichting is schadelijk voor de gezondheid. Dat meldt de Hoge Gezondheidsraad vandaag in een advies. De verlichting, die in lampen maar ook in schermen van tablets, computers en gsm's verwerkt zit, heeft vooral een effect op het netvlies en op de biologische klok van gebruikers.

Volgens dokter Jacques Vanderstraeten van de Hoge Gezondheidsraad kan een te hoge blootstelling aan ledverlichting het netvlies beschadigen en slaapproblemen veroorzaken. Die risico's zijn 's morgens vroeg en 's avonds het grootst.

"Het lichtspectrum dat ledverlichting uitstraalt heeft een groter aandeel 'blauw licht' dan natuurlijk zonlicht. 's Morgens en 's avonds is dat verschil het grootst, waardoor de effecten van led op die momenten het sterkst zijn", legt Vanderstraeten uit.

Ouderen en jonge kinderen

Vooral ouderen en jonge kinderen moeten volgens Vanderstraeten opletten met ledverlichting. "Die twee groepen hebben sowieso al een netvlies dat gevoeliger is en daarom gemakkelijker blauw licht toelaat," klinkt het. "We zien dat kinderen jonger dan 8 jaar op het einde van de dag nog al te vaak in de weer zijn met tablets en ander speelgoed met ledschermen. Dat raden we af."

De Hoge Gezondheidsraad formuleert voorts nog enkele andere aanbevelingen. Zo wordt de industrie aangemaand de hoeveelheid blauw ledlicht zoveel mogelijk te beperken, zeker in schermen en in verlichting voor slaapkamers. Verder wil de Hoge Gezondheidsraad ook dat elke ledlamp een etiket krijgt met informatie over het aanbevolen gebruik en de risicogroepen.

02/06/16 16u09
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |