-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Twintig minuten gorgelen met een theelepeltje kokosolie in je mond: is dat gezond?

© thinkstock.

Getest Oil Pulling is een eeuwenoude Ayurvedische techniek om je lichaam te ontgiften door simpelweg een lepel kokosolie in je mond te stoppen en daar 20 minuten mee te spoelen. Wij probeerden het zelf en zochten uit of het écht werkt of niet.

© thinkstock

Dagelijks een lepeltje kokosolie twintig minuten lang gorgelen, waarna de olie alle afvalstoffen absorbeert en de speekselproductie wordt gestimuleerd die enzymen bevat waar je een frissere adem, gezonder tandvlees en wittere tanden van krijgt? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En hoewel oil pulling niets nieuw is, maakten bekende fans als Gwyneth Paltrow en Shailene Woodly het weer hip.

Dat moesten we uiteraard zelf uitproberen, en ik kan je vertellen dat het allesbehalve aangenaam was. Na een paar seconden smelt de harde kokosolie al, waarna je opgescheept zit met een hoopje warme en lopende olie in je mond en dat is nu écht eens geen fijn gevoel. Na vijf minuten werd ik er extreem misselijk van, want goed smaakt warme kokosolie dus niet, en toen had ik nog een dikke tien minuten te gaan. En maar blijven gorgelen. Wansmakelijk is de enige accurate beschrijving die ik eraan kan geven. Twee weken lang hield ik het vol, daarna besloot ik nooit of te nimmer meer aan oil pulling te doen.

Niet beter dan mondwater
Mede omdat een beetje speurwerk op Google mij leerde dat oil pulling niets meer is dan de zoveelste gezondheidshype. Dat weet ook Dr. Steven Novella. "Verschillende onderzoeken hebben uigewezen dat Oil pulling niet beter werkt dan het eerste beste mondwater. De schadelijke bacteriën worden inderdaad uit de mondholte getrokken, maar dat doet mondwater ook en zelfs nog beter. Voor je algemene gezondheid heeft het geen bewezen effecten", aldus Novella in Science Based Medicine. Je doet er weinig mis mee, maar tenzij je het fijn vindt om te doen (wat ik me zéér moeilijk kan inbeelden) is het dus in ieder geval niet nodig.

Tip: wie zelf eens wil proberen kan dat ook doen met andere (goedkopere) oliën, maar kies altijd wel een biologische, koud geperste variant.

(Door: TVM)
11/02/17 11u00
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |