-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel
Goed Gevoel

Maagoperatie helpt tegen diabetes

Obese patiënten die een maagomleiding (ook bekend als gastric bypass) laten uitvoeren, vertonen dagen na de operatie al een drastische verbetering in hun bloedsuikerniveau. Dit is lang voor er enig gewichtsverlies merkbaar is.

Vooral patiënten met diabetes type 2 varen wel bij deze operatie, en het zou zelfs beter werken dan de normale behandeling voor dit type diabetes. De onderzoekers zijn opgetogen, en menen dat hun resultaten de behandeling van diabetes kan verbeteren.

Dubbele productie
De reden voor deze snelle verbetering in diabetes type 2, is dat de dunne darm zijn productie glucose na de maagverkleining verdubbelt. Het ligt dus niet aan de veranderende hormonen die eetlust, bloedsuikerspiegel en gewicht controleren zoals eerst werd gedacht.

"Het is duidelijk dat de darmen meer zijn dan een transitkanaal voor etensresten. Het is ook een belangrijke regulator voor het glucoseniveau in je bloed", legt maagverkleiningsspecialist Francesco Rubino uit.

Rechtstreeks verbonden
Hun theorie werd gebaseerd op een studie bij muizen die ofwel een maagomleiding ofwel een maagband kregen. Alleen de maagomleiding leidde tot een hogere glucoseproductie, de maagbang niet.

Dat komt doordat de maagomleiding een 'dubbele darm' maakt, en het begin van de dunne darm vermijdt, waar nog voedingsstoffen worden opgenomen. De lagere dunne darm is nu rechtstreeks verbonden met een stuk maag, waardoor ze veel meer glucose begint aan te maken en gevoeliger wordt voor insuline.

Wat is een maagomleiding?
Bij een maag-bypass operatie wordt de maag gescheiden van een voormaag, die met de lagere dunne darm wordt verbonden. Op die manier komt voedsel niet in aanraking met verteringssappen en worden suikers minder makkelijk opgenomen. Het voordeel van deze operatie is dat maag en darmen volledig blijven en de stoelgang niet wordt beïnvloed. Nadeel is dat het een zeer zware ingreep is, die enkel wordt uitgevoerd bij patiënten met een BMI hoger dan 35.
(edp)

11/09/08 14u10
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer