"Ook oudere tienermeisjes moeten gratis vaccin baarmoederhalskanker krijgen"

doorRedactieop 05/07/2010

Huisartsen vragen dat de overheid ook de vaccinatie van meisjes tussen 13 en 18 jaar gratis maakt. "Zij dreigen uit de boot te vallen nu de overheid alleen focust op 12-jarigen", zegt dokter Rufij Baeke van het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen.
 
De Vlaamse overheid wil vanaf september starten met de gratis vaccinatie tegen baarmoederhalskanker van meisjes uit het eerste jaar secundair of die geboren zijn in 1998. Ze volgen daarmee het advies van de Nationale Gezondheidsraad. "Dat is op voorwaarde dat we hiervoor voldoende budget vinden. Ook de aanbestedingsprocedure voor de vaccins moet nog afgerond worden. Half augustus hebben we zekerheid over de startdatum", zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
 
Maar de huisartsen zouden willen dat de doelgroep wordt uitgebreid. "Die inentingen zijn even nuttig voor tienermeisjes tussen 13 en 18 jaar. Zij betalen hiervoor nog steeds een remgeld van 32 euro. Dat zorgt in veel gezinnen voor een drempel", luidt het. "Wij merken in de praktijk dat vooral meisjes uit minder begoede en minder geïnformeerde families de vaccinaties nu overslaan. Speciaal voor deze groep zou de overheid tijdelijk een inspanning moeten doen." (belga/adv)