1 paaseitje per dag beschermt het hart

doorRedactieop Invalid date

Net op tijd voor Pasen, suggereren Duitse wetenschappers dat chocolade-eitjes goed zijn voor het hart. Een belangrijke opmerking: het effect werkt enkel bij kleine hoeveelheden, slechts 7,5 gram chocolade per dag volstaan, zeg maar de grootte van een kwartelei. Wie meer eet, riskeert andere gezondheidskwalen.

Bij de studie onder 20.000 vrijwilligers blijkt dat chocolade het risico op een hartaanval deftig kan beperken. Een stukje chocolade per dag doet de bloeddruk dalen en reduceert het risico op hartaandoeningen. De grootste voordelen werden vastgesteld bij proefpersonen die slechts een bescheiden stuk opaten.

Geen snacks

Volgens onderzoeker Dr. Brian Buijsse kunnen er, met een beperkte chocolade-inname, 85 minder hartaanvallen en beroertes per 10.000 personen worden verwacht. Andere voorwaarde is dat het kleine paaseitje het ander energierijk voedsel als snacks vervangt. Zoniet, blijft het lichaamsgewicht verre van stabiel.

Flavanolen
Het effect van witte, melk- of pure chocolade werd niet onderzocht. Volgens het team dat de resultaten publiceerde inĀ  het European Heart Journal, zijn flavanolen in cacao de heilzame reden. Deze helpen de bloeddruk en het hart te beschermen . (lvl)