10 manieren om jezelf mooi te eten

doorRedactieop 08/06/2011

Iedereen weet dat anderhalve liter water per dag essentieel is voor onze gezondheid en onze huid doet glanzen. Maar vergis je niet: ook andere voedingsmiddelen kunnen bijdragen tot een mooiere huid. Wij zetten de 10 belangrijkste producten voor u op een rijtje.

1. Avocado's
In avocado's vinden we verschillende stoffen terug die onze huid verfraaien. In de eerste plaats zorgen de omega-3 vetzuren ervoor dat voedingsstoffen opgenomen worden en dat tegelijkertijd de afvalstoffen verwijderd worden. Bovendien bevatten avocado's ook veel vitamines A en E, die voor een gezonde stofwisseling zorgen. De hoge concentratie aan vitamine B zorgt dan weer samen met andere versterkende stoffen voor het herstellen, kalmeren en vernieuwen van onze huidcellen.

2. Bosbessen
Deze blauwe bessen behoren tot de meest antioxidante voedingsmiddelen die er bestaan. Die stoffen zorgen voor het verwijderen van afvalstoffen en helpen de beschadigde huid genezen. Bosbessen hebben ook een invloed op het collageengehalte in de huid. Die stof is verantwoordelijk voor de aanmaak van een beschermlaag van onze huid, maar helpt bij het afremmen van schadelijke zonnestralen.

3. Chocolade
Veel vrouwen zullen het graag horen: ook chocolade zorgt voor een mooiere huid! De antioxidante stoffen in het zwarte goud bevorderen de hydratie en de bloedcirculatie van onze huid en zorgen ook voor een jeugdige en stralende teint. Zwarte chocolade met meer dan 65% cacao biedt de meeste schoonheidsvoordelen. Het is wel zo dat we ons - jammer genoeg - moeten beperken tot kleine porties, want chocolade bevat ook heel wat calorieën en een hoog vetgehalte.

4. Kruisbloemgroenten (kool, broccoli, radijzen, ...)
Ook groenten van de kruisbloemfamilie bevatten heel wat componenten die onze huid doen stralen. De stoffen in onder andere broccoli bestrijden en herstellen schade die toegebracht wordt aan de huid. Daarnaast bevatten de groenten ook veel isothiocyanaten, die de kans op borstkanker doen dalen.

5. Donkere bladgroenten (spinazie, peterselie, snijbieten)
De spinazie-familie bevat meer voedingsstoffen én minder calorieën dan elk andere voedingsproduct ter wereld. Naast een hoog antioxidantengehalte, zijn de groenten ook een uitstekende bron voor vitamines A en C. Die stoffen zijn noodzakelijk voor voor de talgproductie in de huid en voor de aanmaak van haarfollikels. Donkere bladgroenten dragen daardoor bij tot een gezonde, verzorgde en soepele huid.

6. Groene thee
Groene thee is gezegend met een hoog niveau van antioxidanten die de veroudering van de huid tegengaan. Van alle theesoorten bevat groene thee het meeste antioxidante polyfenolen, inclusief catechine. Deze laatste stof zorgt niet alleen voor een mooiere huid, maar zou ook kanker kunnen afremmen.

7. Micro- en macro-algen
Algen (eenvoudige organismen die niet aan fotosynthese doen) behoren tot de meest geconcentreerde bronnen van vitaminen en mineralen die zorgen voor een mooiere huid en glanzend haar. Micro-algen zijn verkrijgbaar in capsules of tabletten, terwijl macro-algen te vinden zijn in zeegroenten. Het eten van zeewier en andere planten uit de oceaan is overgewaaid uit Japan, waar men al langer wist dat zeegroenten 10 tot 20 keer meer mineralen bevatten dan 'landgroenten'. Zeegroenten bevatten zo wat alle soorten vitamines, die rimpels bestrijden en onze huid doen stralen.

8. Omega-olie
Gezonde oliën voeden de huid, zorgen voor sterkere nagels en doen het haar schitteren. Oliën helpen om de huid te conditioneren, doordat ze voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen verwijderen. Belangrijk is dat het vooral ongekookte oliën zijn die een effect hebben op onze huid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-olie zijn onder andere lijnzaad en lijnzaadolie, olijven en olijfolie, walnoten, pompoenpitten en pompoenen.

9. Pure honing
De combinatie van bloemennectar en enzymen zorgt ervoor dat honing vol voedingsstoffen, antioxidanten en herstellende stoffen zit. Het is wel zo dat er veel afhankelijk is van de omgeving waarin de bijen leven.

10. Rode wijn
Het wordt algemeen aanvaard dat rode wijn het cholesterolgehalte verlaagt, maar het drankje is ook goed voor onze huid. Opvallend is dat vooral de Cabernet Sauvignon-druiven de veroudering van onze huid tegengaan, omdat die de hoogste concentratie antioxidanten bevatten. Daarnaast beschermen de stoffen ook tegen UV-stralen van de zon en zou een glaasje rode wijn ook helpen tegen kanker. (lbs)