11 vreemde weetjes over de anticonceptiepil

doorRedactieop 11/08/2010

Als het belangrijkste voorbehoedsmiddel in de Westerse samenleving, krijgen heel wat vrouwen dagelijks te maken met de anticonceptiepil. Wetenschappers doen een boel onderzoeken naar de pil en haar invloed op bijvoorbeeld kankers, maar wist je ook dit over de pil?

-    80 procent van de Amerikaanse vrouwen heeft op een moment in haar leven de pil geslikt.

-    De pil werd op de markt gebracht in 1960, precies 50 jaar geleden. Toen was ze enkel te koop voor getrouwde vrouwen, single vrouwen moesten wachten tot in 1975.

-    In de eerste versies van de pil was de sarsaparillaplant een belangrijk onderdeel. Van de wortels van deze plant wordt in de Verenigde Staten het 'root beer' gemaakt. Bij ons is de plant ook bekend onder de naam salsaparilla, het favoriete voedsel van de smurfen.

-    Een van de ontwikkelaars van de pil, Carl Djerassi, schrijft nu science fiction-romans en toneelstukken.

-    De hedendaagse pil bevat veel minder hormonen dan de eerste pillen. De vrees om dik te worden van de pil stamt voort uit die tijd. Ondertussen wordt de pil in verband gebracht met verminderde acne, cysten op de eierstokken en migraine. En hoewel ze ook sommige kankers zouden helpen bevechten, zouden ze de kans op anderen dan weer licht verhogen.

-    Wereldwijd nemen elke dag 100 miljoen vrouwen de pil. Dat lijkt veel, maar tegenover een populatie van 3 miljard vrouwen is het maar weinig.

-    Pilconsumptie verschilt erg van land tot land. In het Verenigd Koninkrijk neemt bijvoorbeeld één op vier vrouwen elke dag de pil. In Japan is dat slechts één procent.

-    Antibiotica hindert de werking van de pil. Niet weinig kinderen werden al geboren uit zo'n 'ongelukje'.

-    De katholieke kerk verbiedt het gebruik van de pil (en condooms) nog altijd. Ga en plant u voort is de boodschap, elke spermacel is heilig.

-    In totaal zijn er meer dan 70 merken die een anticonceptiepil op de markt brengen. Niet elke pil is immers geschikt voor elke vrouw: sommige hebben een zwaardere nodig dan andere.

-    Ondertussen is er ook een pil waardoor je geen 'bloedverlies' meer hebt. Vanuit medisch oogpunt verandert dit niets, omdat de opgewekte bloeding totaal kunstmatig is. Echter hechten veel vrouwen psychologisch belang aan de maandelijkse bloeding. (edp)