20 supertips voor een winter vol energie (2)

doorRedactieop 01/12/2010

Als je bent zoals Goed Gevoel, dan ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om je op je best te voelen, zeker nu het barre winterseizoen voor de deur staat. Op de volgende pagina's vind je twintig zeer inspirerende tips om je tijdens de donkere maanden gezond, gelukkig en vol energie te voelen.

7 Spaar je huid
Wanneer de temperaturen afnemen, wordt door de verhoogde verwarming de lucht en dus ook onze huid droger. Dan is het tijd om over te schakelen op wat mildere reinigingsproducten, zoals glycerinezeep of een zachte wascrème (bijvoorbeeld van Galenco), en die enkel te gebruiken in de plooien van je huid, waar huid de huid raakt (zoals oksels, armplooien...). Na het wassen is het aangewezen je volledig in te smeren met een hydraterende crème, zeker op die huidzones die al makkelijker geneigd zijn uit te drogen (zoals de onderbenen, de handen, de voorarmen, de hielen, de ellebogen). Wie op deze manier preventief zijn huid beschermt, zal nog zelden te kampen hebben met een jeukende, soms bijna krakende huid.

8 Hou je sinussen helder
De slijmvliezen hebben het in deze periode van het jaar hard te verduren, met de koude temperaturen buiten en de luchtverontreiniging binnen. Door de warmte (de verwarmingstoestellen draaien op volle toeren, de ramen blijven te vaak gesloten) en de droogte (uitgelokt door intensief draaiende heteluchtsystemen) wordt de lucht binnen extra prikkelend. Slijmvliezen kunnen maar een sterk verdedigingsschild tegen virussen vormen als de lucht schoon, vochtig genoeg, warm (van zo'n 18 tot 30° C), zuurstofrijk en gevuld met negatieve ionen is.

We ademen zo'n 23.000 keer per dag in en uit, en als de lucht die we inademen te veel met slechte deeltjes beladen en droog is, dan raken de slijmvliezen chronisch geïrriteerd en worden dus meer vatbaar voor virussen. Schaf jezelf een natuurlijke neusspray aan, op basis van bijvoorbeeld een zoutoplossing, aloë vera en oranjewortel (hydrastis Canadensis). Het houdt de neusvliezen vochtig, het wast de ingeademde slechte stofpartikels uit, en het heeft antibacteriële eigenschappen. Een ander idee: doe wat medicinale eucalyptusolie op een tissue, hou deze voor je neus en adem diep in. Verlichting verzekerd.

9 Leg een winterse kruidentuin aan
En waarom niet eens binnen een winterse kruidentuin aanleggen (met fullspectrumlampen)? 't Is een gezonde en haast meditatieve rustgevende bezigheid, die je weer doet aarden. Je kan bijvoorbeeld zelf je sint-janskruid kweken, het beste antidepressivum dat de natuur in de vorm van een plant in petto heeft. Of rozemarijn (perfecte antioxidant), of de slaapbevorderende kruiden en planten zoals valeriaan. De zaden ervoor zijn haast overal te verkrijgen, en als je ze plant in een box, kan je ze bij het eerste lentegroen ook gewoon naar je kruidentuin buiten brengen.

10 Natuurlijk geluk

Mensen die gevoelig zijn voor seizoensdepressies en -humeurschommelingen hebben vaak ook een tekort aan serotonine. Sint-janskruid (600 tot 900 mg per dag, bijvoorbeeld Hyperiforce forte van Dr. A. Vogel) en 5-HTP (50 tot 200 mg per dag) kunnen echt helpen je serotoninegehalte in de hersenen te doen stijgen. 5-HTP (hydroxytryptofaan) is een bij ons nog relatief onbekend voedingssupplement, een natuurlijke voorganger van serotonine. Laat het je voorschrijven door je arts en ga er zelf niet mee dokteren.

11 Relax van kop tot teen
De mensen die in de winter het snelst ziek worden, zijn diegenen die geen gelegenheid vinden eens goed te ontspannen. Om gezond te blijven, en je afweersysteem tegen ziekten dus optimaal te houden, probeer je elke dag de volgende bijna meditatieve oefening:

1. Zit of lig in een comfortabele ruimte, met je lichaam volledig ondersteund door een stoel of de vloer.

2. Sluit je ogen. Adem diep in, en diep uit.

3. Breng je aandacht naar het puntje van je hoofd. Focus op je schedel en op je voorhoofd, en spoor er de eventuele spanningen op. Geef jezelf de toestemming die spanningen los te laten.

4. Breng zachtjesaan je aandacht naar de andere delen van je lichaam. Van je hoofd naar je nek, schouders, bovenarmen, onderarmen, vingers, naar je rug helemaal tot het einde van je ruggenwervel, terug naar je buik, heupen, billen, dijen, knieën, kuiten, voetbogen en tenen. Waar je ook spanning voelt, geef je geest de toestemming die los te laten.

5. Neem alle tijd die je nodig hebt. Als er plekken zijn op je lichaam waar je nog veel spanning voelt, laat jezelf ook daar toe die spanningen los te laten. Alleen als je jezelf volkomen ontspannen voelt, mag je weer terugkomen naar de echte wereld.


12 Neem een adempauze
De beste manier om gezond te blijven is in eerste instantie goed ademen! Als er in een aquarium te weinig zuurstof toegevoegd wordt, dan wordt het water dik en ondoordringbaar. Eigenlijk gebeurt met ons bloed bijna hetzelfde als we niet genoeg zuurstof binnenkrijgen: het bloed stroomt niet meer naar behoren, onze immuniteit tegen kwalen daalt en er worden minder endorfinen (goedgevoelstoffen) vrijgelaten. Eigenlijk zouden we tijdens een werkdag net zo veel naar buiten moeten gaan als rokers die een rookpauze houden!

Wanneer je merkt dat je niet diep genoeg ademhaalt, adem dan een paar keer diep in, en neem je tijd om de lucht weer uit te blazen. Of je kan volgende oefening toepassen: ga met je voeten iets breder dan heupbreedte staan, sla afwisselend met je linkerhand op je rechterschouder en met je rechterhand op je linkerschouder, en beweeg je heupen.

Adem daarbij in door je neus en adem uit door je mond. Doe dit 20 tot 50 keer. Je voelt bijna onmiddellijk de energie weer door je lijf stromen. Er is niet één goede manier om te ademhalen, maar mensen die ademen door hun neus hebben doorgaans wel minder last van verkoudheden en hoestjes. Als je op een vliegtuig zit en je hoort de mensen rondom je hoesten, probeer er dan extra op te letten via je neus in te ademen: zo worden alvast de verkoudheidskiemen uitgefilterd.

13 Zo veel mogelijk vitamines
Probeer er tijdens het koken in de winter nog meer dan anders aan te denken dat je zo veel mogelijk vitamines binnenkrijgt, op een natuurlijke manier.

- Gebruik bij het kruiden veel verse tijm en rozemarijn. Tijm werkt antiseptisch en helpt bij het verteren, terwijl rozemarijn de bloedcirculatie bevordert.

- Probeer per dag één eetlepel lijnzaad in je menu te verwerken, zoals bij je muesli of yoghurt bij je ontbijt. Lijnzaad (ook vlaszaad genoemd) verzekert je van een goed gehalte van omega-3- vetten in je bloed, iets wat je immuunsysteem serieus kan helpen in zijn afweer van ziekten en kwalen.

- Eet veel groenten en fruit die rijk zijn aan antioxidanten, zoals paprika's, andijvie, spinazie en broccoli. Rooster bijvoorbeeld de paprika's en beleg er je broodjes mee of meng ze in salades.

Uit Goed Gevoel 2010, door FLOW