6 symptomen die wijzen op een serieuze aandoening

doorRedactieop 12/02/2009

Iedereen heeft wel eens iets op zijn lichaam waar men zich zorgen over maakt. Een vlekje, een bolletje, een zwelling, een raar kleurtje, veel hoofdpijn... maar wanneer moet je je echt zorgen maken? Deze symptomen duiden op een ernstige ziektes of aanvallen, door ze te herkennen kan je misschien wel jouw (of een) leven redden.

1) Signalen van een hersenbloeding
Verlamde of verdoofde armen of benen, een tintelend gevoel, verwardheid, duizeligheid, dubbel zicht, moeilijk praten of moeilijkheden om de woorden te vinden, en een zwak gevoel, vooral aan één kant van het gezicht of het lichaam. Ook een plotse, hevige hoofdpijn (alsof je een klap op je hoofd hebt gehad) is zo'n signaal.

Deze signalen duiden op een hersenbloeding. Die ontstaat als de bloedvaten die zuurstof naar de hersencellen afgesloten worden, waardoor hersenweefsel afsterft. De symptomen zijn afhankelijk van welk hersengebied getroffen wordt. Maar zodra enkele van bovenstaande symptomen zich voordoen, mag je zeker een ambulance bellen.

De behandeling is nodig binnen de drie uur nadat de symptomen zijn begonnen, om het afsterven van weefsel te voorkomen.

2) Signalen van een hartaanval
Pijn of benauwdheid in de borst of in de linkerarm of in de linkerkant van het lichaam, koude zweetaanvallen, algemene zwakheid, misselijkheid en overgeven, en kortademigheid. Ook bij een hartaanval doe je er goed aan onmiddellijk een ambulance te bellen. Wie niet allergisch is aan aspirine, kan ook al aspirine nemen. Dat voorkomt schade aan de hartspier.

Het gevaarlijkste is dat ook 'pijnloze' hartaanvallen plaatsvinden, waar vooral vrouwen, diabetici en ouderen een risicogroep voor vormen. Deze kleine signalen duiden op zo'n hartaanval: een algemeen gevoel van zwakte, duizeligheid, een hevig kloppend hart, kortademigheid, hevig zweten, misselijkheid en braken.

Dokters waarschuwen echter dat je de symptomen in een context moet plaatsen. "Iedereen heeft wel eens pijn aan de kaak, dat duidt echt niet altijd op een hartaanval." Als je meerdere symptomen vertoont, is de kans wel groot dat je een hartaanval hebt.

3) Signalen van een bloedklonter
Gevoeligheid en/of pijn in je kuit, pijn in de borst, kortademigheid of het ophoesten van bloed: dat duidt op een (potentieel gevaarlijke) bloedklonter in je benen. Vooral na lang zitten (in een vliegtuig of in de auto) kunnen deze signalen optreden. Iedereen kan dit krijgen. Dokters waarschuwen dat dit veel vaker voorkomt dan algemeen wordt aangenomen.

Ook als je onderbeen gezwollen, pijnlijk of extra gevoelig aanvoelt, ga je best al naar een dokter. Komt er pijn in de borst of kortademigheid bij, dan is de kans groot dat de bloedklonter door de aders aan het migreren is. Een ambulance bellen of naar de spoeddienst gaan is aangeraden, omdat dit levensbedreigend kan zijn.

4) Signalen van nier- of blaaskanker
Als je bloed plast, bel je best een dokter ook al heb je geen pijn. Nierstenen, een blaas- of prostaatinfectie zijn de meest voorkomende redenen voor bloed in de urine. Maar zij veroorzaken meestal ook pijn of een oncomfortabel gevoel, waardoor je sowieso naar de dokter gaat.

Bij afwezigheid van pijn gaan mensen minder vaak naar de dokter, wat in dit geval geen goed idee is. Dan kan het bloed in je urine wijzen op kanker van je nieren, urineblaas, urineleiders of prostaat.

5) Signalen van een astma-aanval
Piepende of moeilijke ademhaling en andere astma-symptomen die blijven aanhouden zonder verbetering vragen om spoedverzorging. Als zo'n aanval niet behandeld wordt, kan dit leiden tot zware spiermoeheid of zelfs het afsterven van spieren in de borst.

Dokters waarschuwen dat mensen met regelmatige astma-aanvallen vaak te lang wachten met deze symptomen, omdat ze al zo vaak naar de dokter zijn geweest of omdat ze niet kunnen rijden. Ze proberen het met hogere dosissen inhalator.

Maar dat brengt geen zoden aan de dijk: astma is een ademhalingsprobleem. Na verloop van tijd worden de spieren die de ademnhaling regelen moe, waardoor er steeds minder zuurstof in de longen komt. Het stijgen van het niveau CO in het bloed, heeft een verdovende invloed op de hersenen, waardoor je de motivatie om te ademen verliest. Dat kan leiden tot een verstikkingsdood.
Een andere mogelijkheid is dat het lijkt alsof ademen gemakkelijker gaat en de pijn afneemt na verschillende uren. Maar dat wil niet altijd zeggen dat het beter gaat, integendeel. Dat kan duiden op ademhalingsmoeheid, wat kan leiden tot het stoppen van de ademhaling.
6) Depressie en zelfmoordneigingen
Veel mensen gaan bij pijn onmiddellijk naar de dokter, maar lopen lang rond met een depressie. Behalve het effect op je dagelijkse leven, kan een zware depressie ook een gevaar voor je leven betekenen. Raak je er niet uit, raadpleeg dan een dokter of psycholoog.

De belangrijkste symptomen van een depressie zijn onverklaarbare droefheid, vermoeidheid, apathie, angst, veranderingen in slaappatroon (veel meer of veel minder slapen) en verlies van eetlust.

Het belangrijkste blijft misschien wel dat je praat met je dokter. Zoek een dokter waarbij je je comfortabel voelt en dele je symptomen mee en stel vragen. "Ook dokters zijn mensen. Als je niet vertelt dat er iets mis is, of dat je je zorgen maakt, dan kunnen wij het niet raden." Patiënten die zich bewust zijn van hu ernstige symptomen, kunnen de dokter ook helpen door op de ernst van de symptomen te wijzen. (edp)