6 tips die je sneller van je verkoudheid verlossen

doorRedactieop Invalid date

Voor velen is het een jaarlijkse traditie: de herfst is in het land en ze sukkelen met een verkoudheid. Soms gaan deze loopneus en de hoestbuien snel over, maar soms lijken de symptomen voor een eeuwigheid aan te houden.

70 procent van de mensen die een verkoudheid oplopen, voelt zich binnen de week beter. Maar het kan ook gebeuren dat de symptomen twee weken duren. Dit kan door slechte gewoonten komen, we geven je zes redenen waarom je verkoudheid onnodig lang duurt.

Slaaptekort
Slaap is ontzettend belangrijk voor je immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen drie keer zoveel kans hebben een verkoudheid op te lopen dan wie meer dan 8 uur slaapt. Eens je dan een snotneus hebt, zal deze ook veel langer duren als je niet voldoende rust. Hoewel veel mensen gaan werken als ze ziek zijn, is het beter thuis te blijven en genoeg te rusten.

Weinig vloeistof
Vloeistoffen spelen een belangrijke rol in je genezingsproces. Je kunt namelijk een loopneus en hoest verdrijven door meer te drinken, opteer voor water, sportdranken of vruchtensap. Als je te weinig drinkt, raak je gedehydrateerd, zeker omdat je meer water nodig hebt als je ziek bent,  want je lichaam verliest meer vocht. Bij een gedehydrateerd lichaam houden de symptomen langer aan. Door meer te drinken, zul je sneller de opstoppingen ter hoogte van de borst en de neus doen verdwijnen, want het slijm kan er dan sneller weg.

Te veel medicatie
Sprays die je neus vrijmaken, zorgen dat alles opdroogt. Op zich is dat niet erg, maar te veel kan symptomen erger maken en je ziekte verlengen. Deze medicatie verwijdert namelijk het water uit je slijmen, waardoor je beter kan ademen. De slijmen zelf gaan zo nog meer in de sinussen blijven hangen. De sprays zorgen ook voor extra symptomen. Als je ze te vaak gebruikt, verliest de medicatie zijn effect. Orale middelen kunnen voor een verhoogde bloeddruk, bevingen en constipatie zorgen.

Andere aandoeningen
Een normale verkoudheid kan makkelijk verwisseld worden met andere aandoeningen zoals een sinusinfectie of allergieën. Mensen die al twee weken een loopneus hebben, beseffen vaak niet dat ze niet beter wordt omdat ze de verkeerde ziekte behandelen. Toch zijn er enkele symptomen die anders zijn bij een allergie. Bij een verkoudheid stapelen de symptomen zich rustig op en pieken na een paar dagen. Bij een allergie blijven ze lang aanhouden op hetzelfde niveau. Ook heb je bij een verkoudheid spierpijn, een lagere appetijt en ben je vermoeider.

Natuurlijke middelen
Er zijn tal van natuurlijke middeltjes op de markt die beweren je verkoudheid te verhelpen. Maar volgens experts werken weinig van deze middeltjes echt en van velen is de negatieve impact nog niet geweten. Ook supplementen met vitamine C en D zullen je ontgoochelen, want de werking ervan is nog nooit bewezen.

Te veel sporten
Veel mensen willen niet stoppen met sporten omdat ze zich ziek voelen. Je mag wel nog bewegen, maar gewoon op een lager niveau. Sport je teveel, dan wordt je immuunsysteem zwakker. In plaats van te 5 km te lopen, maak je beter een rustige wandeling. (ep)