"Aantal miskramen laat in de zwangerschap stijgt"

doorRedactieop Invalid date

Gisteren raakte bekend dat de Britse actrice en model Kelly Brook haar baby na vijf maanden zwangerschap had verloren. Ze is niet de enige bekende vrouw die tijdens dit meemaakt, daarom vragen experts zich af of late miskramen vaker voorkomen.

Het jurylid van Britain's Got Talent Amanda Holden verloor haar kindje twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum. Het jaar daarvoor maakte ze net hetzelfde mee. De 25-jarige Lily Allen beleefde hetzelfde drama na zes maanden zwangerschap, in 2008 had ze een miskraam na vier maanden. We spreken van een doodgeboorte na 24 weken zwangerschap, dit is wanneer een baby in theorie zou kunnen overleven in een couveuse. Als je een foetus verliest voor deze periode, gaat het om een miskraam.

Geen taboe meer

Stijgt het aantal vrouwen die laat in de zwangerschap een miskraam hebben of wordt er meer aandacht besteed aan het probleem omdat celebs dapper over hun verlies vertellen, vragen experts zich af. De Britse professor en gynaecologe Lesley Regan zegt dat er een stijging is in het aantal aangegeven miskramen. "Dit komt onder meer doordat het onderwerp van een miskraam uit de taboesfeer raakt. Onze moeders praatten hier nog niet over. Vrouwen wisten toen ook pas later dat ze zwanger waren, omdat ze een test enkel in het ziekenhuis konden laten uitvoeren. Veel vroege miskramen werden toen niet opgemerkt. Maar toch is het waarschijnlijk dat het werkelijke aantal ook gestegen is. Steeds meer dames krijgen namelijk op steeds latere leeftijd een kind."

Oorzaken

"Een vrouw van 30 heeft 12 procent kans op een miskraam, maar op haar 40ste stijgt dat naar 41 procent. Eens ouder dan 45 neemt dit toe naar 74 procent.  Een vroeg miskraam, voor 13 weken zwangerschap, komt door chromosomale abnormaliteiten in het embryo, het gaat hier eerder om toevallige fouten. Een miskraam later in de zwangerschap kan veroorzaakt worden door aandoeningen met bloedklonters, anatomische problemen met de baarmoeder, baarmoederhals of infecties. Dit zijn dingen die we vaker kunnen behandelen", aldus professor Regan. "Een later miskraam komt veel minder vaak voor, slechts een of twee procent van de vrouwen krijgt hiermee te maken. Na 13 weken is dit erg ongewoon. Een vroeg miskraam komt vaak voor, een kwart tot de helft van de zwangerschappen eindigt hiermee."

Levensstijl

Kan dit door je levensstijl komen of hebben slachtoffers van een miskraam simpelweg pech gehad? Vroedvrouw en onderzoekster Annette Briley zegt dat bepaalde onderzoeken een verband aantonen tussen stress en een miskraam. "Voor de meerderheid is het een kwestie van pech. Maar ook roken, overgewicht en immuunstoornissen als lupus verhogen de kans van een vrouw op een miskraam. In Europa lijkt het aantal miskramen te stijgen, ondanks de algemene verbetering qua gezondheid en leefomstandigheden. Dit is zorgwekkend, want we weten niet waarom dit zo is."

Erg pijnlijk

Briley gaat verder: "Vrouwen kunnen erg getroffen worden door een miskraam, ze moeten door een rouwproces, dit kan erg pijnlijk zijn omdat anderen je baby niet gekend hebben. Vaders vinden dit vaak ook erg traumatisch, maar hun lijden wordt minder vaak erkend. Ik heb medelijden met celebs die dit persoonlijk leed publiekelijk moeten delen. Het advies gold vroeger dat vrouwen drie maanden moeten wachten voordat ze opnieuw proberen zwanger te raken. Nu krijgen ze te horen dat ze moeten wachten tot ze zich lichamelijk en emotioneel klaar voelen voor een nieuwe zwangerschap." (ep)

Lily Allen verloor al twee keer een baby laat in de zwangerschap.