Aantal suikerzieken neemt drastisch toe

doorRedactieop Invalid date

De Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV) trekt aan de alarmbel omdat het aantal mensen met suikerziekte maar blijft toenemen. Er is dringend actie nodig om in België en Vlaanderen de diabetesepidemie in te dijken. Op vrijdag 14 november, Wereld Diabetes Dag, wil de organisatie meer aandacht vestigen op de aandoening door een aantal gebouwen blauw te verlichten.


Wereldwijd
Op het Internationaal Diabetes Congres in Montreal werd vorige week de 'Diabetes Atlas' voorgesteld, met de laatste cijfers over de omvang van de aandoening. Daaruit blijkt onder meer dat wereldwijd 285 miljoen mensen aan suikerziekte lijden.
 
Explosieve stijging
"De toename van diabetes blijkt niet meer onder controle en wereldwijd stevenen we af op een explosieve toename die niet enkel de levenskwaliteit van miljoenen mensen bedreigt maar eveneens de gezondheidsbudgetten in alle landen dreigt te overspoelen", zegt de VDV dinsdag.
 
Ook in België ziet de toekomst er weinig rooskleurig uit. Ongeveer 610.000 mensen zouden diabetes hebben. Tegen 2030 verwacht de vereniging een toename tot 749.600.
 
Blauw licht
Om meer aandacht te vragen voor de aandoening, zal ook dit jaar aan regeringen gevraagd worden om op 14 november belangrijke openbare gebouwen blauw te laten oplichten, als een duidelijk zichtbaar teken van hun bereidheid om rond diabetes te werken. In Vlaanderen zullen onder andere Manneke Pis, de boekentoren in Gent, het kasteel van Egmont in Zottegem en de stadhuizen van Gent, Deerlijk en Hasselt, blauw kleuren.
 
Sportjournalist
De campagne verloopt onder het peterschap van VMMa-woordvoerder en ex-sportjournalist Mark Vanlombeek, zelf diabetes-lijder. (belga/lvl)