Al je haarproblemen opgelost!

doorRedactieop 04/01/2013

Net zoals gewassen enkel welig kunnen tieren in gezonde aarde, kan ook het menselijk haar pas weelderig groeien als de hoofdhuid gezond is. Helaas stijgt het aantal mensen met hoofdhuidproblemen elk jaar. Ontdek hier welke problemen het vaakst opduiken en wat je er aan kan doen.

Roos
Je hebt last van... een jeukende hoofdhuid en schilfers die zichtbaar zijn op de huid en in het haar, maar ook op kleding. Roos kan ook optreden in de snor, wenkbrauwen, baard of andere plekken met lichaamsbeharing.

De oorzaak?
Deze schilfers worden veroorzaakt door een gist dat zich graag ophoudt in een vette omgeving: pityrosporongist. Wanneer de gistproductie in overdrive gaat en er zich te veel gist op de schedel bevindt, zal het lichaam zich hiertegen verdedigen via een ontstekingsreactie. Deze inflammatoire respons veroorzaakt jeuk en schilfering.

- Ook stress en warme, vochtige seizoenen bevorderen de gistgroei.

De oplossing?
- Was je haren met een aangepaste shampoo die de gistproductie tegengaat en jeuk vermindert.
- Spoel alle restanten van was- en verzorgingsproducten secuur uit, zodat ze je hoofdhuid niet kunnen irriteren.
- Ook speciale lotions die de gisthoeveelheid verminderen, kunnen soelaas bieden.
- Bedek je hoofdhuid niet met een hoofddeksel of sjaal, want in een warme, broeierige omgeving wordt de groei van gisten net gestimuleerd.


Gevoelige hoofdhuid
Je hebt last van... een snel geïrriteerde hoofdhuid, branderig gevoel en jeuk. Vooral in de winter loop je, zonder dat je het goed en wel beseft, geregeld aan je hoofd te krabben.

- Vlak nadat je je lokken gewassen hebt, verdwijnt de jeuk even.
- Op hier en daar wat roodheid na zie je weinig symptomen.

De oorzaak?
Dat je vaker in de winter worstelt met een gevoelige hoofdhuid, verraadt dat je probleem te maken heeft met de hydratatie - of het gebrek eraan - van je (hoofd)huid: de huid over heel je lichaam droogt bij grote temperatuursverschillen gemakkelijker uit.

- Ook airconditioning of een omgeving die door andere factoren droog aanvoelt, kan je probleem verergeren.
- Net zoals het veelvuldige gebruik van detergenten zoals shampoos en crèmespoelingen.
- Stress speelt ook een rol.
- Door hormonale schommelingen hebben vrouwen tijdens hun menstruatie meer last van een gevoelige hoofdhuid.

De oplossing?
Hou het vochtniveau op peil in de ruimtes waar je het vaakst vertoeft.

- Beperk het aantal keren dat je hoofdhuid met detergenten in contact komt en was je haar slechts één- tot tweemaal per week; tussendoor kan je het opfrissen met een eenvoudige spoelbeurt.
- Gebruik een milde shampoo die de hoofdhuid respecteert.
- Vermijd irritaties van brushings, spelden, borstels of kammen.


Psoriasis
Je hebt last van... duidelijk zichtbare witte schilfers tot korsten die in erge gevallen als een helm de volledige schedelhuid bedekken.

De oorzaak?
Deze chronische ontstekingsziekte heeft een genetische achtergrond, maar kan ook door heel uiteenlopende factoren opflakkeren.

De oplossing?
De behandeling van psoriasis op de schedelhuid gebeurt onder begeleiding van een arts.

- Zeker als je lang haar hebt, is het niet evident om trouw te blijven aan de therapie, daarom ook dat de haren doorgaans kort geknipt worden vooraleer de behandeling opgestart wordt.
- Het is sowieso belangrijk dat je je haren voorzichtig wast en droogt.
-Weet ook dat kammen en borstelen de ontstekingen op je huid kunnen verergeren.


Droge hoofdhuid
Je hebt last van... een jeukerige hoofdhuid waarop eventueel opeengestapelde dode huidcellen zichtbaar zijn die neerdwarrelen tijdens het kammen of borstelen.

De oorzaak?
Als ook je gelaats- en/of lichaamshuid droog aanvoelt, ben je misschien genetisch voorbestemd om een droog huidtype te hebben?

- Naarmate je huid veroudert, produceert ze sowieso minder talg en wordt ze bijgevolg droger.
- Ook onder hormonale invloeden kan de talgproductie van je huid in de war gestuurd worden.
- Mensen met ziektes zoals atopisch eczeem, diabetes en schildklierproblemen hebben meer kans op een droge huid.
- Voedings- en vitaminetekorten werken een droge huid in de hand.
- Acnebehandelingen zoals het geneesmiddel Roaccutane verminderen de talgproductie en verzachten zo een acneprobleem, maar drogen in een klap ook de huid op de rest van je lichaam uit.
- Paradoxaal genoeg eindigen mensen met een vette hoofdhuid vaak met een droge hoofdhuid doordat ze hun vette huid bestrijden met overvloedige wasbeurten en veelal agressieve shampoos.
- En net zoals bij een gevoelige hoofdhuid hebben ook hier klimaatfactoren een nefaste invloed.

De oplossing?
Probeer waar je kan de luchtvochtigheid te regelen.

- Sta je op dieet, ben je vegetarisch, veganistisch of volg je een ander gelimiteerd voedingspatroon? Let er dan op dat je evenwichtig en gevarieerd blijft eten.
- Een massage van de hoofdhuid kan zowel de bloedcirculatie als de talgproductie stimuleren.
- Was je haar één- tot tweemaal per week met een aangepaste shampoo die het vochtgehalte van je hoofdhuid op peil houdt.


Eczeem
Je hebt last van... een jeukende rode hoofdhuid waarop vette, witgele korstjes zichtbaar zijn.

De oorzaak?
Een aangeboren eczeem kan aan de basis liggen.

- Irritatie of allergie na contact met schuimmiddelen in shampoos, geurstoffen in verzorgingsproducten of bv. haarverven.

De oplossing?
Mensen met een gevoelige of eczeemhuid nemen soms hun toevlucht tot babyshampoo en merken vervolgens verbaasd op dat hun probleem niet verdwijnt. Maar babyshampoo bevat net zo veel detergenten als een doordeweekse shampoo. Het enige verschil zit 'm in de ph-waarde of zuurtegraad, die bij babyshampoo aangepast werd zodat het product niet prikt in de ogen.

- Het is geen goed idee om je hoofdhuid te bedekken.
- Het klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet aan de korstjes te krabben, anders loop je het risico dat ze uitgroeien tot wondjes.
- Was en droog je haar voorzichtig, zonder je schedelhuid te irriteren.
- Een bezoek aan een arts is aangeraden: deze kan door middel van bloedafname en/of allergietesten nagaan of je een aangeboren eczeem hebt of een contacteczeem waardoor je bepaalde producten best niet meer gebruikt om je haar te reinigen, verzorgen of stylen.


Vette hoofdhuid
Je hebt last van... haren die enkele uren na een wasbeurt alweer vet aanvoelen.

- In een poging om deze vette hoofdhuid te bestrijden, was je je haar misschien te veel, waardoor je schedelhuid net droog gaat aanvoelen.

De oorzaak?
Overactieve talgklieren zijn de boosdoeners bij een te vette hoofdhuid. Dit probleem duikt dan ook vaker op bij mannen dan bij vrouwen, omdat talgklieren gestuurd worden door het mannelijke hormoon testosteron.

- Tijdens de zomer verergert het probleem bij mannen. Miljoenen jaren geleden was de zomer genetisch gezien immers het voortplantingsseizoen, mannen moesten er tijdens deze maanden dus op hun best uitzien en hormonaal pieken. Ondertussen wordt er nog maar weinig rekening gehouden met dat voortplantingsseizoen, maar het mannenlichaam reageert wel nog steeds hetzelfde op de komst van de zomer.

- Stressfactoren werken in op de bijnier, die behalve het stresshormoon adrenaline ook mannelijke hormonen vrijstelt, die de talgproductie op de schedelhuid doen toenemen.

De oplossing?
Was je haar één- tot tweemaal per week met een aangepaste shampoo en spoel het tussen die wasbeurten door enkel met lauw water.

- Een shampoo voor vet haar kan je haarpunten uitdrogen, breng 'm daarom enkel aan op je hoofdhuid.
- Een conditioner kan je hoofdhuid dan weer vet doen aanvoelen. Deze naverzorging gebruik je dan ook best enkel op de haarpunten.
- Hoofdmassages kunnen de talgproductie stimuleren, dus masseer de shampoo niet te rigoureus in.
- Kam of borstel je haar geregeld, zodat de vetten langs de haarschacht verdeeld worden en zich dus niet lokaal opstapelen.

Voor heel wat hoofdhuidproblemen bestaan er erg effectieve vrij verkrijgbare verzorgingsproducten. Stel je na een tijd echter vast dat deze niet baten, of vermoed je dat er een ernstige medische oorzaak is voor je probleem, roep dan de hulp in van een huisarts of dermatoloog.

Tips voor een gezonde hoofdhuid
- Was je haar één- tot tweemaal per week.
- Spoel shampoorestanten grondig uit.
- Vermijd de heetste stand op je föhn.
- Vermijd irritaties door (krul)spelden.
- Gebruik zachte borstels en kammen.
- Laat je hoofdhuid ademen.
- Bind je haren niet te strak in een staart.

Door Ann Willems
Goed Gevoel, september 2012