Aspirine

doorRedactieop 01/01/2008

Strikt genomen behoort ook acetylsalicylzuur tot de NSAID's: het vermindert de pijn, doet de koorts zakken en gaat ontstekingen tegen.

Toch valt het een beetje buiten categorie: als pure pijnstiller biedt het weinig of geen voordelen tegenover paracetamol, als ontstekingsremmer heeft het dan weer geen meerwaarde tegenover andere, meer specifieke NSAID's.
De nadelen van acetylsalicylzuur zijn wél goed bekend: het prikkelt de maag en kan bij mensen met maagproblemen of bij langdurig gebruik een maagbloeding veroorzaken.

Acetylsalicylzuur werkt ook bloedverdunnend, en mag dus niet worden gebruikt na een bloederige operatieve ingreep of wanneer je bijvoorbeeld een tand hebt laten trekken en er risico bestaat op nabloeding.
Gek genoeg zijn het precies zijn bloedverdunnende eigenschappen die acetylsalicylzuur een tweede leven hebben bezorgd: in lage dosissen is het immers erg nuttig ter preventie van bloedklonters, die een embolie, een trombose of een hartinfarct kunnen veroorzaken.

Om pijn te bestrijden mag je maximum 1 g acetylsalicylzuur in één keer nemen, en maximaal 4 g per dag. Het middel is niet geschikt bij zwangerschap of borstvoeding en ook niet voor kinderen jonger dan 12 jaar .
Veel gebruikte pijnstillers op basis van acetylsalicylzuur zijn: Aspirine(r), Aspro(r), Aspro(r) bruis, Dispril(r), Sedergine(r) en alle generische equivalenten.

Acetylsalicylzuur wordt ook vaak gecombineerd met coffeïne, zoals in Aspirine Duo(r).

Perdolan compositum(r) is dan weer een combinatie van acetylsalicylzuur met paracetamol én coffeïne. Ook over het nut van deze combinatiepreparaten bestaat nog veel onenigheid, en dus genieten preparaten met maar één actief bestanddeel in principe de voorkeur.

Door Annemie T'Seyen
(Goed Gevoel, augustus 2005)