Baby laten huilen werkt best tegen slaapproblemen

doorRedactieop 02/12/2010

Moeders moeten hun nachtrust niet laten wanneer hun baby huilt, het is beter jonge kinderen te laten wenen om slaapproblemen bij hen aan te pakken, dat beweert een nieuwe studie althans.

Verstoord slaappatroon

Een Australische studie van zes jaar raadt artsen en gezondheidswerkers aan om ouders te adviseren de controversiƫle methode van gecontroleerd huilen, baby's zichzelf in slaap laten wenen, toe te passen bij slaapproblemen. Ze beweren dat deze techniek een verstoord slaappatroon bij baby's met 30 procent tijdens de eerste vier maanden beperkt. De kans op depressie bij moeders daalt met 40 procent tegen de tijd dat de kinderen twee jaar zijn. Achteraf was 85 procent van de ouders het ermee eens dat hun baby laten huilen hun relatie had verbeterd. 15 procent merkte geen verandering op, maar niemand dacht dat het de kinderen kwaad had gedaan.

Zelfvertrouwen geven

Onderzoekster Anna Price: "Hopelijk zal dit bewijs ouders zelfvertrouwen geven om slaappatronen te controleren door deze strategieƫn te gebruiken. We begrijpen dat het moeilijk is voor hen om hun baby te horen huilen, maar het is goed te weten dat je je kind hiermee geen schade berokkent. We weten dat vroege slaapproblemen het risico op een postnatale depressie bij moeders verdubbelt, wat de vorming van een band met het kind kan schaden."

Kritiek

Tegenstanders noemen deze techniek wreed en vrezen dat het ongewenste negatieve gevolgen heeft voor de kinderen in de toekomst. (ep)