"Baby's binnen 10 jaar niet meer verwekt met seks"

doorRedactieop Invalid date

Koppels zullen binnen tien jaar ivf in plaats van seks gebruiken om kinderen te verwekken, aldus twee vooraanstaande wetenschappers. Ze zeggen dat dertigers steeds vaker zullen vertrouwen op kunstmatige bevruchtingsmethoden omdat natuurlijke voortplanting niet efficiënt is.

Slaagkans
De uitspraken van de wetenschappers impliceren dus dat seks in de toekomst enkel nog een ontspanningsactiviteit zal worden. Dierenarts John Yovich: "Ivf verlaagt de druk bij koppels die hun kinderwens uitgesteld hebben om hun carrière te ontplooien. Zwanger worden via ivf zal binnenkoirt efficiënter zijn dan een baby op natuurlijke wijze te verwekken. Zelfs jonge volwassenen hebben elke maand niet meer kans dan één op vier om zich voort te planten via seks. Bij degenen ouder dan 35 jaar daalt dit naar een op de tien. Binnen tien jaar stijgt de slaagkans van ivf naar 100 procent. Bij dieren is deze techniek in bijna alle gevallen succesvol. Er is geen reden waarom dit bij mensen ook niet mogelijk zou zijn. Seks is een inefficiënt proces van voortplanting " 

Efficiënt
Collega Gabor Vajta zegt dat ivf bij dieren 100 keer meer efficiënt is dan bij mensen. Hij beweert dat er geen reden is waarom deze techniek bij mensen ook niet 100 keer efficiënter zou kunnen worden. Momenteel heeft de procedure maar een slaagkans van 50 procent bij de meeste gezonde mensen. Vruchtbaarheidsspecialist Gedis Grudzinskas: "Het zou me niet verbazen dat ivf ooit efficiënter wordt dan een natuurlijke verwekking, maar je kan nooit garanderen dat het bij de eerste behandeling meteen raak is." (ep)