Beste medicijn tegen kanker? Het huwelijk

doorRedactieop 23/06/2011

Patiënten met darmkanker kunnen hun kansen verhogen om deze ziekte te overwinnen door te trouwen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Amerikaanse onderzoekers onthulden dat getrouwden patiënten 14 procent minder kans lopen om te sterven. Het voordeel van een partner hebben is even groot voor mannen als vrouwen. Getrouwde patiënten met de ziekte hebben meer kans om in de vroege fase van de ziekte een diagnose te krijgen, ze kozen ook voor een meer agressieve behandeling. Het is de onderzoekers nog niet duidelijk hoe het huwelijk je kan helpen, maar ze denken dat partners als belangrijker verzorger en steunpilaar dienen, dit helpt bij het om te gaan met de ziekte.

Verpleegster
Professor Sven Wilson: "Een partner helpt je problemen te identificeren en zo kun je je sneller laten behandelen. Je kunt een geliefde als een informele verpleegster of verzorger zien." Er is echter wel een foutje in het onderzoek, er werd niet gekeken naar het feit of getrouwde mensen al op voorhand gezonder waren dan vrijgezellen. De cijfers tonen namelijk aan dat gezonde mensen meer kans hebben om te trouwen en gehuwd te blijven.

Algemene gezondheid

Al heel wat studies toonden de gezondheidsvoordelen aan van een (gelukkig) huwelijk. Getrouwde mensen kampen met minder gezondheidsproblemen als rugpijn, hoofdpijn en ernstige psychologische aandoeningen dan iemand die eeuwig single blijft. Dit kan komen doordat deze mensen minder vaak roken, hevig drinken en lichamelijk actiever zijn. Het enige gebied waar ze slechter op scoren is gewicht, getrouwde mensen zijn vaak dikker. (ep)