Beter met een oudere man?

doorRedactieop Invalid date

Het lijkt wel een ongeschreven wet dat mannen ouder horen te zijn dan hun partner. Het lijkt te werken. Kijk maar naar beroemde stellen als Catherine Zeta-Jones (37) en Michael Douglas (62). Ook oudere filmsterren als Jack Nicholson of Harisson Ford lopen op het witte doek nog gezwind achter een jonge, wulpse dame. Volgens relatiedeskundigen is er een uitleg voor: een leeftijdsverschil is ideaal voor het krijgen van een nageslacht. Mannen hebben geen last van de biologische klok en blijven nu eenmaal langer vruchtbaar dan de vrouw.

Studie
Onderzoekers claimen al langer dat heren best af zijn met een partner die zes jaar jonger is. Meisjes lonken dan weer beter naar een jongen die vier jaar ouder is. Mannen zetten op die manier meer nakomelingen op de wereld en vrouwen zijn veiliger af met een oudere vriend.

Vaderfiguur
Mannen zouden graag uitpakken met een veel jongere vrouw. Op die manier kunnen ze zich als 'vaderfiguur' ontpoppen. Dat is niet de enige reden, volgens de wetenschappers. De keuze voor een jonger iemand is een manier om zichzelf te verjongen. Wie met een aantrekkelijke, jonge vrouw op straat mag rondparaderen, ontvangt steevast bewonderende blikken van andere mannen. Goed voor de seksuele kracht, potentie en zelfvertrouwen van de betreffende heer.

Zekerheid
Ook dames hebben blijkbaar nood aan een vaderfiguur. Met een oudere vriend voelen ze zich als het ware 'de geliefde dochter' en hebben ze hun 'vader' alleen voor zich. De factor 'zekerheid' speelt evengoed mee. Mannen op zekere leeftijd hebben vaak al carrière gemaakt en zitten er economisch en sociaal beter voor dan hun jongere seksegenoot.

Ervaring
Nog een reden, volgens onderzoek, is dat we ons beter voelen bij de oudere man omdat deze meer ervaren in bed is, geraffineerder in het spel en 'minder gehaast'.

Jongere man
Ook het omgekeerde lijkt te werken. Een oudere dame lust nog wel een groener blaadje. Madonna (47) lijkt gelukkig met de tien jaar jongere Guy Ritchie (37). Ook daar kennen de wetenschappers een uitleg voor. Het gaat om vrouwen die een nieuwe zekerheid, een nieuwe eigenliefde, hebben gevonden. Ze voelen zich goed in hun vel en juist daarom zouden veel mannen, ook jongere, zich tot deze vrouwen aangetrokken voelen. (lvl)