Betere diagnose voor vlekjes in longen

doorRedactieop 02/12/2009

Belgische en Nederlandse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om eenvoudig, goedkoop en nauwkeurig kwaadaardige vlekjes in de longen te onderscheiden van goedaardige.

Onnodige kosten
Tot dusver was het voor artsen heel moeilijk om op basis van de scans een onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige vlekjes. Daarom werden mensen bij wie vlekjes werden ontdekt, bijna altijd doorverwezen naar een longarts voor aanvullend onderzoek. Dat ging vaak gepaard met onnodige spanningen en de kosten voor de gezondheidszorg liepen sterk op.

Rokers
De vlekjes zijn echter meestal goedaardig. In het kader van de studie werd bij 7.500 rokers en niet-rokers een scan van de longen genomen. Bij de helft werd een of meerdere vlekjes aangetroffen. Slechts in 1 geval op 70 ging het om longkanker.
 
Nieuwe software
Met behulp van moderne software is het mogelijk om de volumes en groeisnelheden van de vlekjes te berekenen. Op basis hiervan ontwikkelden de artsen een beslissingsschema om een onderscheid te maken tussen een goedaardig of kwaadaardig vlekje. Bij 1 op 5 van de patiënten voorkomt ze een verwijzing naar de longarts. (belga/sam)