Braintraining verbetert punten van kind binnen enkele weken

doorRedactieop 14/06/2011

Computerspelletjes die beweren het brein te trainen kunnen de schoolresultaten van kinderen binnen enkele weken verbeteren, dat ontdekten wetenschappers.

Het nieuwste onderzoek testte het effect op 62 schoolkinderen met een gemiddelde leeftijd van acht of negen jaar. De helft speelde dagelijks 15 minuten videogames die het werkgeheugen, dit is de mogelijkheid van het brein om informatie vast te houden terwijl het een probleem oplost, trainen. Bij één proef kregen de kinderen een foto van een vijver  met een kikker die drie seconden op één van zes locaties verscheen. De jongeren moesten elke keer dat de kikker op dezelfde plaats verscheen een getal indrukken van hoeveel keer dit eerder al gebeurd was, als het op een nieuwe locatie was, moesten ze een andere toets indrukken.

Betere scores

De rest van de kinderen gebruikte de tijd om hun algemene kennis en woordenschat te testen. Zelfs drie maanden nadat de training stopte, scoorden de studenten die de braintraining kregen beter op proeven die het abstract denken en het oplossen van problemen testen.

Afhankelijk van individu

De resultaten zijn de laatste die aantonen dat je brein dagelijks laten werken je intelligenter kan maken.  Braintraining wordt de laatste jaren onder meer gepromoot door fabrikant Nintendo als een manier om het brein te stimuleren en de intelligentie te verbeteren. Sommige studies betwijfelden wel of dit enig effect had. Professor Susanne Jaeggi: "De huidige resultaten bevestigen dat dit effect even duurt. De efficiëntie van de training varieert van kind tot kind, het werkt niet voor iedere jongere." (ep)