Buikpijn: 1 pijn, 11 oorzaken

doorRedactieop 06/02/2013

Buikpijn kan zo veel oorzaken hebben, dat het zelfs voor een dokter vaak een uitdaging is om de juiste diagnose te stellen. Maar wat is meestal de boosdoener? Huisarts Jos De Smedt gaf ons een woordje uitleg.

Stress
Waaraan herken je het?
Moet je een belangrijke presentatie geven? Dan kunnen je zenuwen er weleens voor zorgen dat je de uren ervoor met buikpijn, braakneigingen en/of diarree op het toilet moet doorbrengen.

Hoe krijg je het (niet)?
Bepaalde stresserende situaties kan je natuurlijk niet uit de weg gaan. Maar als je gezond eet, dagelijks een halfuurtje beweegt en genoeg ontspant, zal je veel beter met spanning kunnen omgaan.

Wat doe je eraan?
Een eenvoudig pilletje tegen diarree of misselijkheid kan soelaas bieden. Maar als je klachten vaak opspelen en gepaard gaan met gewichtsverlies, koorts of bloed in je stoelgang, aarzel dan niet om langs te gaan bij je huisarts.


Galstenen
Waaraan herken je het?
Als je na een vetrijke maaltijd plots hevige pijnopstoten krijgt, wijst dat waarschijnlijk op galstenen. De kwaal komt vooral voor bij vrouwen boven 35 jaar.

Hoe krijg je het (niet)?
Je kan lang rondlopen met galstenen in je galblaas zonder er last van te hebben. Maar wanneer zo een steen in de galgang terechtkomt, veroorzaakt dat plots een krampachtige, hevige pijn. Jammer genoeg kan je niets doen om galstenen te voorkomen, al zorgen diabetes en overgewicht wel voor een verhoogd risico.

Wat doe je eraan?
De galstenen kunnen worden verwijderd met een kijkoperatie langs je mond of buik.


Maag- en darmzweren
Waaraan herken je het?
Een branderige pijn in de bovenbuik die komt en gaat, is typisch voor een maag- of darmzweer. Het doet pijn als je je buik aanraakt en je eten smaakt je niet meer.

Hoe krijg je het (niet)?
Het zuur dat je eten moet afbreken, kan een gat in je maag of darmwand branden. Dan spreken we van een maag- of darmzweer. Dat kan de schuld zijn van medicatie. Pijnstillende middelen zoals Nurofen verhogen namelijk de zuurproductie. Maar een maagzweer kan evengoed ontstaan door een bacteriële infectie. Ook stress speelt een rol, net als roken en minder gezonde eetgewoonten.

Wat doe je eraan?
Antibiotica en/of zuurremmers kunnen je er na een maand weer volledig bovenop helpen.


Buikgriep
Waaraan herken je het?
Buikgriep heeft weinig te maken met de echte griep, maar wordt zo genoemd door de gelijkaardige symptomen: koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast krijg je pijnlijke buikkrampen, diarree en moet je overgeven.

Hoe krijg je het (niet)?
Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus. Daardoor is het heel besmettelijk. Wees dus voorzichtig als iemand in je omgeving buikgriep heeft. Goed je handen wassen, niet hetzelfde bestek gebruiken en zo weinig mogelijk rechtstreeks contact zijn de boodschap.

Wat doe je eraan?
Niets, buikgriep geneest na een paar dagen vanzelf. Zorg er wel voor dat je genoeg water drinkt, want door diarree verlies je veel vocht. Je kan eventueel Motilium innemen tegen de misselijkheid, maar let op met diarreewerende middelen. Het is beter om die ontlasting uit je lichaam te hebben dan erin!


Prikkelbare-darmsyndroom
Waaraan herken je het?
Een 'spastische darm' is een veel voorkomende chronische aandoening. Krijg je vaak af te rekenen met buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en/of constipatie? Dan kan het zijn dat je dikke darm niet optimaal functioneert.

Hoe krijg je het (niet)?
Waarschijnlijk wordt het prikkelbare- darmsyndroom veroorzaakt door een combinatie van erfelijke aanleg, minder gezonde eetgewoonten en stress.

Wat doe je eraan?
Veel mensen lijden aan het prikkelbare- darmsyndroom zonder dat ze het weten. Laat je dus zeker onderzoeken als je bovenstaande symptomen herkent. De ziekte kan weliswaar niet genezen worden, maar je kan de symptomen wel onderdrukken met de juiste medicatie. Je zal bovendien veel minder last hebben van de symptomen als je traag en gezond eet, voldoende kauwt en regelmatig gaat wandelen.


Appendicitis
Waaraan herken je het?
Wanneer je appendix ontsteekt, spreken we van appendicitis. Enkele symptomen zijn pijn in de rechteronderbuik, misselijkheid, geen eetlust, koorts en pijn bij aanraking van de buik. Appendicitis komt vooral voor bij mensen onder de 25 jaar en zal in die gevallen snel worden opgemerkt. Maar de aandoening kan zich ook voordoen op oudere leeftijd. Meestal zijn de klachten dan behoorlijk vaag, zodat het niet gemakkelijk is om de diagnose te stellen. Dan kan een bloedtest of echografie duidelijkheid bieden.

Hoe krijg je het (niet)?
Artsen weten nog steeds niet hoe je een ontstoken appendix kan voorkomen.

Wat doe je eraan?
Om te vermijden dat de appendix barst, moet je hem zo snel mogelijk operatief laten verwijderen.


Kanker
Waaraan herken je het?
Heb je langdurige buikpijn die bovendien gepaard gaat met bloedingen, gewichtsverlies en een verandering in je stoelgangpatroon? Dat zou dat weleens op kanker kunnen wijzen...

Hoe krijg je het (niet)?
De meest voorkomende kanker in de buikstreek is darmkanker. Die kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid, andere darmaandoeningen en een ongezonde levensstijl spelen allemaal een rol. Ook in de galblaas, pancreas en vrouwelijke voortplantingsorganen kunnen zich tumoren ontwikkelen.

Wat doe je eraan?
Hoe vroeger je de kanker op het spoor komt, hoe beter. Dan heeft een operatie in combinatie met bestraling en chemotherapie de grootste kans op succes.


Diverticulitis
Waaraan herken je het?
Diverticulitis is een infectie van de divertikels in de dikke darm. Dat zijn uitstulpingen die kunnen ontsteken als er stoelgang in vast komt te zitten. De aandoening komt vooral voor bij oudere mensen, die al regelmatig last hebben van constipatie. Je kan diverticulitis herkennen aan pijn in je linkeronderbuik, rectale bloedingen en een gewijzigd stoelgangpatroon.

Hoe krijg je het (niet)?
Een vezelarm dieet verhoogt het risico op diverticulitis.

Wat doe je eraan?
Zet meer groenten, fruit en granen op het menu. Je arts kan helpen om een aangepast dieet op te stellen en medicatie voorschrijven om de symptomen te onderdrukken. In sommige gevallen is een operatie nodig.


Voedselvergiftiging
Waaraan herken je het?
Als een paar uur na een dinertje het hele gezelschap naar het toilet holt, weet je hoe laat het is. Overgeven, diarree, buikkrampen, bloed in de stoelgang en hoge koorts zijn typische kenmerken van een voedselvergiftiging.

Hoe krijg je het (niet)?
Je kan een vergiftiging oplopen door voedsel te eten dat besmet is met een bacterie. Bewaar voeding daarom niet te lang en eet zeker niets waarvan de vervaldatum verstreken is. Let ook op met rauwe eieren, één op de duizend bevat salmonella! Wees extra voorzichtig op vakantie, zeker in landen met minder hygiënische levensomstandigheden.

Wat doe je eraan?
Drink veel water om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen en wacht af. Na een paar dagen verdwijnen de symptomen vanzelf. Als dat niet gebeurt, of als je te hoge koorts krijgt, raadpleeg je best een arts. Zwaardere vormen van voedselvergiftiging kunnen immers gevaarlijk zijn!


Nierproblemen
Waaraan herken je het?
Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door nierproblemen. Als je plots heel vaak of juist weinig moet plassen en er bloed in je urine zit, laat je dan zeker onderzoeken door een specialist.

Hoe krijg je het (niet)?
Een gezonde levensstijl bevordert de werking van de nieren, maar de meeste aandoeningen kan je helaas niet echt voorkomen.

Wat doe je eraan?
Er kunnen heel wat mankementen aan je nieren ontstaan: stenen, infecties, gezwellen... Afhankelijk van de diagnose kan je arts medicatie of een operatie aanraden.


Endometriose
Waaraan herken je het?
Krijg je als vrouw erg veel buikpijn tijdens je maandstonden en bij seksuele betrekkingen? Dat kan wijzen op een woekering van baarmoederslijmvlies buiten je baarmoeder.

Hoe krijg je het (niet)?
Het baarmoederslijmvlies dat je afstoot tijdens je menstruatie kan terechtkomen in de buikholte, zich vastzetten aan allerlei organen en beginnen te groeien.

Wat doe je eraan?
In eerste instantie zijn pijnstillers en ontstekingsremmers een oplossing. Als de aandoening al verder gevorderd is, kan een operatie nodig zijn om cysten, of in het ergste geval je eierstokken en baarmoeder, te verwijderen.

Door Kristina Rybouchkina
Goed Gevoel, november 2012