Buiten joggen beter dan binnen

doorRedactieop 10/08/2010

Joggen in een park, bos of langs velden is beter voor je dan joggen op de loopband in je fitnesscentrum. Buiten lopen maakt je fitter, geeft meer energie, maakt gelukkiger en verbetert je humeur, zo bleek uit onderzoek van de Welshe universiteit Bangor. De groene omgeving doet ontspannen en geeft het gevoel te ontsnappen aan de sleur van alledag, wat op zijn beurt helpt om de blues te verslaan.

Het onderzoek analyseerde de uitkomsten van 25 studies over de voordelen van sporten in natuurlijke omgevingen, zoals parken, bossen en campussen in vergelijking met 'onnatuurlijke' omgevingen zoals sport- of fitnesscentra.

Boel voordelen
Sporten in de natuur bleek een heleboel voordelen te hebben. Zo vermindert het angst, vermoeidheid en verdriet, verhoogt het je energieniveau en kan je er beter door concentreren. Je krijgt er meer energie van, maakt je gelukkiger en geeft je een beter humeur dan lopen op een loopband.

Niet beter voor bloeddruk
Buiten sporten bleek evenwel geen positievere invloed te hebben op de bloeddruk en het immuunsysteem.

Ook was er een groot verschil tussen de 'natuurlijke omgevingen': een park doet het beter dan rondjes lopen door een wijk bijvoorbeeld. (edp)