Calorierijk ontbijt helpt net niet af te vallen

doorRedactieop 17/01/2011

De dag beginnen met een caloriebom van een ontbijt maakt je wel dikker. Nieuw Duits onderzoek spreekt de algemene opvatting tegen dat een copieus begin van de dag je verdere calorie-inname beperkt.


Eerder onderzoek toonde aan dat een groot ontbijt je hongergevoel voor de rest van de dag beperkt, waardoor je uiteindelijk zou vermageren. Maar nieuwe resultaten spreken dit echter tegen, ondanks hoeveel calorieën je aan het begin ook opneemt, je eet de rest van de dag evenveel. Duitse onderzoekers raden nu aan dat degenen die willen afvallen meteen na het opstaan al letten op wat ze eten. Mensen die 's ochtends ontbijtkoeken of een uitgebreid ontbijt met spek en eieren niet kunnen weerstaan, moeten later op de dag de buikriem wat aanhalen.

Evenveel eten

Wetenschap Volker Schusdziarra vroeg aan bijna  400 mannen en vrouwen om normaal te eten, maar alles wat ze in hun mond stopten te noteren gedurende tien dagen. Zo controleerde hij hoeveel calorieën ze bij elke maaltijd opnamen. Degenen die veel calorieën opnemen bij hun eerste maaltijd, eten evenveel als anderen bij de lunch en het diner. Dit betekent dat een groot ontbijt de algemene calorie-inname verhoogt. Schusdziarra: "Door 's ochtends op te letten hoeveel calorieën je opneemt, hou je overdag wat meer over zodat je 's avonds kunt genieten van een snoepje. Het overslaan van het ontbijt leidt niet noodzakelijk tot een gewichtstoename, veel mensen met een gezond gewicht slaan hun eerste maaltijd vaak over."

Goed ontbijt
Dieetexperte Sian Porter zegt daarentegen dat het wel belangrijk is om tijd te maken voor het ontbijt. "Het is bewezen dat mensen die 's ochtends eten een evenwichtiger eetpatroon hebben dan degenen die deze maaltijd overslaan, ze verliezen makkelijker gewicht en lopen minder risico op bepaalde ziekten. Het is beter iets te eten dan niets, zorg daarom dat je steeds bananen, yoghurt of muesli in huis hebt zodat je dagelijks een gezonde start kunt nemen." (ep)