Chocolade helpt écht bij liefdesverdriet

doorRedactieop 09/07/2010

Ieder mens die al met liefdesverdriet kampte, zal het beamen: de zakken chips, de stukken chocolade of de flessen wijn moeten het leed doorspoelen. Volgens onderzoekers is dat volkomen normaal, vrouwen en mannen grijpen naar troostvoedsel als compensatie voor hun liefdesverdriet.

Nieuw onderzoek aan de Yeshiva Universiteit linkt afwijzing in de liefde aan de hersenactiviteit, verantwoordelijk voor verslavingen. Blijkbaar schieten primitieve overlevingsinstincten in actie wanneer we een stukgelopen relatie hebben. In bepaalde gevallen kunnen deze instincten zelfs tot meer extreme gedragingen leiden, zoals stalking, zelfmoord of moord.

Verslaving

Door specifieke gebieden van de hersenen aan romantische afwijzingen te koppelen, slaagden de vorsers erin meer inzicht in het menselijk gedrag te krijgen. Dr. Lucy Brown:  "Romantische liefde, zowel onder gelukkige als ongelukkige omstandigheden, wekt een natuurlijke verslaving op. De pijn, gekoppeld aan liefdesverdriet, lijkt een noodzakelijk onderdeel van het leven en zit ingebouwd in onze anatomie. Door met iemand anders door het leven te gaan, kunnen we zo natuurlijk herstellen, ook dat is in onze fysiologie ingebouwd".

Hersenscans

Bij de studie werd het fenomeen liefdesverdriet bij 15 jongeren met een gebroken hart aa de hand van hersenscans uitgepluisd. Daaruit bleek duidelijk dat de hersenactiviteit veroorzaakt door afwijzing in de liefde, vrijwel dezelfde als die bij verslaving. (lvl)