Coca-Cola verwijdert bewaarmiddel dat DNA-schade kan veroorzaken

doorRedactieop Invalid date

Coca-Cola, 's werelds grootste producent van frisdranken, wil een additief uit die dranken verwijderen dat kan leiden tot hyperactiviteit en dat schade kan toebrengen aan het DNA, zo schrijft de Independent on Sunday. Dat geldt niet voor alle producten, maar een drank als Coke light zal het bewaarmiddel natrium benzoaat niet langer bevatten.

Hyperactief door E211
Natrium benzoaat, beter bekend als E211, komt in natuurlijke vorm voor in verschillende vruchten, maar wordt in een veel hogere concentratie ook gebruikt om te beletten dat bruisende drankjes gaan 'beschimmelen'. Vorig jaar waarschuwde een Britse scheikundige, professor Peter Piper, al dat E211 in gist bepaalde celfuncties kon uitschakelen en hetzelfde effect zou kunnen hebben op mensen. Daarnaast werd natrium benzoaat ook opgenomen in de lijst met E-additieven waarvan medisch onderzoek aantoonde dat ze hyperactitivteit in de hand werkten.

Coke Light
Coca-Cola liet nu weten natrium benzoaat te hebben verwijderd uit wat in Amerika Diet Coke en hier Coke Light heet - waaraan wel werd toegevoegd dat de firma zelf geen onderzoek had laten verrichten naar de eventuele neveneffecten van E211- en beloofde "ernaar te streven het gebruik van natrium benzoaat stop te zetten waar dat technisch mogelijk is".

Fanta en Dr. Pepper
Dat geldt echter (nog) niet voor drankjes zoals Fanta en dr. Pepper, zo werd duidelijk gemaakt. Ook concurrerende dranken met een hoog zuurgehalte zoals Irn-Bru of Pepsi Max of Lo-ucozade gaan nog altijd over de toonbank met E211 erin. (belga/lb)