Dagelijkse aspirine bestrijdt darmkanker

doorRedactieop 24/11/2010

Een dagelijkse dosis aspirine helpt op middelbare leeftijd hart-en vaatziekten én kanker af te weren. De voordelen van de tabletjes bleken ruimschoots op te wegen tegen de bijwerkingen onder 45-plussers, zo toont nieuw onderzoek aan.

Volgens de vorsers aan de universiteit van Oxford werkt aspirine preventief en daarom van enorm belang voor de volksgezondheid. Tot een derde minder darmkankers treden op door dagelijks 75 mg te nemen en dit gedurende vijf jaar. Het risico om de ziekte te ontwikkelen, daalde met 25 procent. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Hart-en vaatziekte

Eerder onderzoek toonde al aan dat een lage dosis het risico op hart-en vaatziekten terugschroeft. Volgens neuroloog Peter Rothwell zal aspirine binnen vijf tot tien jaar worden voorgeschreven aan mensen van middelbare leeftijd en niet alleen voor de vasculaire voordelen. "Het lijkt onwaarschijnlijk dat aspirine enkel een gunstig effect heeft op colorectale kankers. Ongetwijfeld bestaat er een relatie tussen andere kankers, gezien het feit dat we weten dat er overeenkomsten zijn tussen hoe kankers zich ontwikkelen".

Leeftijd

Volgens de professor is het zinvol om de aspirine op de leeftijd van 45 jaar in te nemen, wanneer de kans op darm- en andere vormen van kanker begint te stijgen. Het risico op de ziekte stijgt aanzienlijk tussen de leeftijd van 40 tot 55 jaar. (lvl)