Dagelijkse aspirine vermindert kans op darmkanker sterk

doorRedactieop Invalid date

Een dagelijkse dosis aspirine beschermt mensen tegen darmkanker, blijkt uit een onderzoek waarover The Lancet bericht. Onderzoekers van de universiteit van Newcastle gaven 861 mensen met een verhoogd risico op kanker tussen 1999 en 2005 elke dag aspirine.

Het ging om patiƫnten met het syndroom van Lynch, die een sterk verhoogde erfelijke aanleg hebben voor het krijgen van verschillende soorten kanker. De ziekte komt voor bij een op de duizend mensen.

In 2007 was er nog geen verschil te zien tussen de aspirinegebruikers en de controlegroep, die een placebo kreeg. In 2010 werden in de controlegroep echter 34 tumoren ontdekt, tegenover 19 bij de aspirinegebruikers.

Effect
Het effect bleek pas merkbaar na enkele jaren, en werd nog groter bij patiƫnten die minstens twee jaar lang aspirine innamen. Bij hen verminderde het aantal gevallen van darmkanker met 63 procent in vergelijking met de placebogroep.

De aspirine had ook een effect op andere kankers die gelinkt worden aan het Lynch-syndroom. Die kwamen de helft minder voor bij de aspirinegebrukers.

Raad
"Mensen die een familiegeschiedenis hebben waarin veel darmkanker voorkomt, zouden serieus moeten overwegen om dagelijks een lage dosis aspirine te gebruiken. Dit geldt zeker voor degenen met een erfelijke aanleg voor kanker", zegt professor John Burn aan BBC News. (sam)