De prijs van de liefde: 2 vrienden

doorRedactieop 16/09/2010

Het oude gezegde 'voor wat, hoort wat', gaat ook op als het gaat om sociale relaties. Een liefdesrelatie 'kost' twee vrienden, zo berekenden wetenschappers van de universiteit van Oxford. Je kan dus op twee manieren gedumpt worden voor een nieuwe geliefde: als ex-geliefde en als ex-vriend.

De reden voor het verminderen van het aantal vrienden bij een nieuwe relatie, is dat we niet genoeg tijd hebben voor het onderhouden van veel intieme relaties. Alle vrije tijd gaat naar de geliefde en niet meer naar de vrienden, dus die relaties beginnen te verwateren.

Daling
"Gemiddeld hebben mensen vijf intieme relaties. Zodra ze een vaste relatie hebben, daalt dat tot vier. Aangezien één van die vier de geliefde in kwestie is, zijn er dus twee goede vrienden verdwenen", legt evolutionair bioloog Robin Dunbar uit.

Hond of plant
Niet alleen een nieuwe relatie, duwt vrienden weg, ook kinderen of zelfs het kopen van een hond kan dat effect hebben. "Je hebt maar plaats voor vijf echte, intieme relaties, maar dat hoeft niet met mensen te zijn. Een kat, een hond of je favoriete plant kan die plaats net zo goed innemen."

Mannen hebben gemiddeld iets minder vrienden dan vrouwen: vier of vijf, waar vrouwen er vaker tot zes hebben. (edp)