Denken dat je cafeïne drinkt, verbetert al prestaties

doorRedactieop 06/09/2010

Je lichaam werkt harder wanneer je brein denkt dat je cafeïne opneemt, ook wanneer dit niet echt het geval is. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Experiment
Twaalf fietsers voerden voor het onderzoek een reeks tests uit. De eerste groep kreeg te horen dat ze cafeïne kregen en dit was ook werkelijk het geval, de tweede groep nam een placebo in en kreeg dit ook te horen. De derde dacht dat ze cafeïne opnamen en kregen een placebo, de laatste hoorde dat ze een placebo innam en kreeg cafeïne. Hun kracht, hartslag en niveau van melkzuur in het lichaam werd gemeten. Daaruit bleek dat de eerste groep het snelste kon sprinten, de tweede groep scoorde het slechtst, de vierde en de derde groep behaalden een gemiddeld resultaat.

Psychologisch effect is groter
Cafeïne is een gekend stimulerend product, maar er werd nog maar weinig onderzoek verricht naar de lichamelijke of psychologische effecten van mensen die denken dat ze dit genomen hebben. Onderzoeker Michael Duncan: "We ontdekten een psychologisch mechanisme waardoor de persoon reageert op wat ze denken wat ze opgenomen hebben, dan eerder op wat ze werkelijk aten of dronken. Het beste resultaat krijg je wanneer je mensen zegt dat ze cafeïne opnemen en ze dit ook werkelijk doen. Het is als een 'self-fulfilling prophecy', wanneer mensen geloven dat ze niet het voordeel van cafeïne zullen ervaren, zullen ze slechter presteren." (ep)