Deze voeding houdt je warm

doorRedactieop Invalid date

Leef je op slaatjes om niet dik te worden, ook in de winter? Of drink je sloten ijskoude lightdrank? Als je lichaam daar niet echt blij mee is, merk je dit aan een tekort aan energie en een constant kouwelijk gevoel. Een oosterse kijk op voeding helpt je warm en bruisend de winter door.

Gember
Er zitten bestanddelen in die werkzaam zijn tegenmisselijkheid, spierpijn en verkoudheid. In het koude seizoen kan gemberthee helpen bij verkoudheid en om slijm op te lossen. Een pittig gekruid oosters gerecht met verse gember helpt dan ook.

Chilipeper
Scherpe pepertjes - je hebt ze in alle variaties - bevatten capsaïcine, dat inwerkt op de warmte- en pijnreceptoren in de mond en je het 'hete' gevoel geven. Omdat capsaïcine niet oplost in water, helpt drinken niet bij te scherp eten. Een stukje brood met boter of wat melk helpt wel omdat het vet de stof wel kan oplossen. Gerechten met chilipeper hebben op het hele lichaam een verwarmend effect en zijn ook alweer nuttig als je verkouden bent: je neus gaat ervan lopen.

Tijm
Niet alle verwarmende voedingsmiddelen komen uit het oosten. Tijm, en ook andere lipbloemige kruiden zoals rozemarijn, oregano en marjolein, hebben een verwarmend effect. Tijm is door zijn verwarmende werking een goed middel tegen verkoudheid.

Rundvlees
Rundvlees, waarvan heel wat delen een lange bereidingswijze nodig hebben, is verwarmend: denk stoofkarbonaden, boeuf en daube, goelasj, chili con carne. Perfecte gerechten voor een koud klimaat en een kouwelijke persoon. Je kan ze nog verwarmender maken door lang en rustig stoven, het toevoegen van specerijen en groenten.

Pompoen
Pompoen is echt zo'n groente die door overlevering helemaal hoort bij het koude seizoen en dat is niet voor niets: ze verwarmt je ook echt. Ook interessant is dat allerlei verwarmende specerijen prima passen bij pompoen, zoals chilipeper, anijs, currymengsels...

Wortelen
De nederige wortel heeft dezelfde verwarmende eigenschappen als pompoen. Het valt dus niet te verbazen dat je hem wereldwijd terugvindt in soepen en stoofschotels. Geef de voorkeur aan de gekookte variant: geraspte worteltjes zijn uiteraard minder verwarmend dan gestoofde.

Peulvruchten
Klein, droog en tjokvol voedingsstoffen: peulvruchten zoals bonen, linzen, kikkererwten zijn ideale partners in het koude seizoen en voor wie kouwelijk is van nature. Ze brengen energie aan en houden je goed warm.

Vette vis
Vette vissen zoals zalm, haring, ansjovis, sardines of heilbot hebben eveneens een verwarmend effect. Geen wonder dat er vroeger in de winter zo veel haring gegeten werd! Je eet deze vissen best warm om het effect nog te versterken.

Meer weten?
- Surf naar www.chinese-geneeskunde.be.
- Lees 'Voeding volgens de vijf elementen' van Barbara Temelie (Schors, € 13,90).

Door Lut Debisschop
Goed Gevoel, februari 2012