Dubbel zoveel gevallen van dodelijke huidkanker in 18 jaar

doorRedactieop 28/04/2011

Euromelanoma wil het aantal gevallen van huidkanker inperken door gratis consultaties bij de dermatoloog van 16 tot 20 mei. Dit gebeurt in het teken van de strijd tegen huidkanker en de dodelijkere variant melanoma. "Alleen al in België kost melanoma jaarlijks aan 275 mensen het leven", zegt Euromelanoma vandaag.

Belangrijk probleem

"Het aantal gevallen van melanoom is de voorbije twintig jaar in België jaarlijks met 4,2 procent gestegen. Dat is een verdubbeling van de gevallen op achttien jaar tijd", legt dermatoloog Thomas Maselis, een van de stichters van Euromelanoma, uit. "Dankzij een betere preventie is het sterftecijfer gestabiliseerd, maar het blijft een belangrijk probleem." Als het risico op huidkanker bepaald wordt door genetische factoren zoals huidkleur en een familiale voorgeschiedenis van huidkanker, is het mogelijk het risico sterk te laten dalen door adequate gewoonten aan te nemen. "Langdurige blootstelling aan de zon tijdens de warmste uren moet vermeden worden", verklaart Maselis.

Dik

Een sterke zonsbescherming is onmisbaar, vooral voor kinderen, maar volstaat niet. "De beschermingsfactor die op de fles zonnecrème aangeduid staat, is berekend op basis van een laag van 2 milligram zonnecrème per vierkante centimeter huid. Zo dik brengt echter niemand de crème aan, waardoor de efficiëntie afneemt."

Voor een gratis consultatie of verdere informatie omtrent melanoma en huidkanker kan u op www.euromelanoma.org terecht. (belga/ep)