Eén Belg op zeven wordt depressief

doorRedactieop 28/07/2011

Veertien procent van de Belgen krijgt vroeg of laat een zware depressie. België scoort daarmee beter dan onder meer Nederland en de VS. Dat schrijven de Coreliokranten en ook de krant De Morgen.

De resultaten van het onderzoek staan in het tijdschrift BMC Medicine. Voor de studie werden 89.000 interviews afgenomen in 18 landen, waarvan 2.400 in België. Volgens professor psychiatrie Koen Demyttenaere van de KU Leuven, die het Belgische luik voor zijn rekening nam, gaat het om het meest omvangrijke onderzoek ooit naar mentale gezondheid.
 
In ons land blijkt 5 procent van de ondervraagden in het jaar vóór het onderzoek een zogenoemd majeure depressie had. "Mensen die daaraan lijden, voldeden minstens twee weken lang aan een aantal kenmerken: ze hebben sombere gevoelens, kunnen nergens meer van genieten, hebben verminderde eetlust, slaapstoornissen, gebrek aan energie en suïcidale gedachten", legt Demyttenaere uit.
 
Als we de cijfers op langere termijn bekijken, blijkt dat één Belg op de zeven vroeg of laat een zware depressie krijgt. Daarmee staat België op de zevende plaats in de rangschikking, na onder meer Frankrijk en Nederland, maar vóór Duitsland en Italië.
 
In rijke landen lijden gemiddeld meer mensen aan een depressie dan in ontwikkelingslanden. Ook blijkt dat Belgische vrouwen bijna dubbel zo veel kans maken om een depressie te krijgen dan mannen, vooral na hun tienerjaren en voor de menopauze.
 
Depressiecijfers zeggen niet alles over de mentale gezondheid, zegt Demyttenaere. Zo slikt geen enkel Europees volk meer antidepressiva dan de Belgen en heeft ons land een van de hoogste zelfdodingcijfers ter wereld. (belga/jv)