Een mond vol (dure) tanden

doorRedactieop 01/01/2008

Of je nu jong bent of op leeftijd, door chronische tandvleesontstekingen, cariës of gewoon een dom ongeval tijdens het sporten kan je één of meerdere tanden kwijtraken. Tandimplantaten zijn dan de ideale manier om je gebit te herstellen. Alleen: ze zijn niet goedkoop, en het ziekenfonds betaalt niks terug. Een overzicht van nieuwe technieken en dure mogelijkheden.

Sociale druk

Tegen alle verwachtingen in is het echter niet zo dat Belgen steeds vroeger een vals gebit nodig hebben. Vandaag de dag besteden we veel meer aandacht aan een goed verzorgde mond dan veel van onze grootouders. De maatschappelijke druk is daar niet vreemd aan. Een mond vol scheve en rotte tanden is sociaal niet meer aanvaardbaar, zeker niet voor wie de maatschappelijke ladder op wil. Bovendien zetten tandartsverenigingen en de overheid geregeld preventiecampagnes op die het belang van een goede mondhygiëne benadrukken.

Gezondheid

Netjes verzorgde tanden dragen niet alleen bij tot je uitstraling, een gezonde mond is ook essentieel voor je algemene gezondheid. 'Onze mond is de toegangspoort tot ons spijsverteringsstelsel. Lokale ontstekinghaarden in de mond kunnen ook elders in het lichaam voor problemen zorgen. Het persoonlijke aandeel van de patiënt voor gewone tandheelkundige zorgen is bovendien laag, in vergelijking met andere vormen van zorgverlening. De kostprijs kan dus geen argument zijn om niet tijdig naar de tandarts te gaan.

Duur
Jammer genoeg is niet iedereen gezegend met een mond vol natuurlijke pearly whites. Tandprothesen worden pas vanaf 50 jaar gedeeltelijk terugbetaald, en dat terwijl uit de meest recente Belgische Gezondheidsenquête blijkt dat bijna een kwart van de 35- tot 44-jarigen al een gedeeltelijke of volledig tandvervangende prothese draagt.
De ziekteverzekering gaat er nog altijd van uit: wie vandaag de dag voor zijn vijftigste al een kunstgebit nodig heeft, heeft dat doorgaans alleen aan zichzelf te danken. In de meeste gevallen klopt dat, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel.

Op tijd vervangen

Je uitneembare prothese op tijd vervangen en ervoor zorgen dat ze goed vast zit is cruciaal. Want hoe jonger je start met het dragen van een prothese, hoe kleiner de beenkam wordt waar ze op rust. Dat is logisch, want je hebt geen tanden meer die de kauwkracht op die prothese opvangen.
Als je té lang wacht om bij de tandarts langs te gaan voor een nieuwe prothese, kan je tandvlees zich van het been losmaken en aan het woekeren slaan. Zo ontstaat het fenomeen van de flodderkam: dik gegroeid tandvlees dat beweegt en de aanpassing van een nieuwe prothese bemoeilijkt. Hierdoor kunnen niet alleen zware ontstekingen ontstaan. Soms gaat het tandvlees zodanig woekeren dat een chirurgische ingreep noodzakelijk is.

Ingeplante tandwortels

Een bovenprothese houdt doorgaans relatief goed, omdat ze het volledige verhemelte bedekt en daar veel houvast heeft. Moeilijker wordt het bij onderprothesen, waar alleen de kleine kaakboog onderaan ondersteuning biedt en de tong voortdurend weerwerk geeft.
Uitstekende alternatieven zijn implantaten, een soort tandwortels in titanium die in het bot worden aangebracht. Daarop schroeft of kleeft de tandarts een tand met de vorm en de natuurlijke kleur van de ontbrekende tand. Op de implantaten een klikprothese zetten kan ook: dan worden de ingeplante wortels voorzien van drukknopjes of met elkaar verbonden door middel van een metalen staafje, waarop het kunstgebit vastgeklikt kan worden.
Maar implantaten hebben ook nadelen: om ze in te planten is een chirurgische ingreep nodig, en de kosten liggen - afhankelijk van het vereiste aantal implantaten en het type tandverzorging - hoger dan bij de klassieke tandprothesen. Al bij al blijft een implantaatbehandeling een rendabele investering. Het gebruikscomfort benadert zeer dicht dat van natuurlijke tanden, je merkt nauwelijks verschil, en vijftien jaar later zitten 80 tot 85% van de implantaten nog altijd op hun plaats. Het kostenplaatje loopt dan ook navenant hoog op: één implantaat kost al snel 700 tot 800 euro. Voor een prothese van 12 tanden op 8 implantaten tel je tot 13.400 euro neer, berekende Test Aankoop onlangs. Tussenkomst van de ziekteverzekering zit er voorlopig niet in. 'In Nederland worden nu al in bepaalde omstandigheden twee implantaten terugbetaald. Maar je mag niet vergeten dat de ziekteverzekering daar volledig geprivatiseerd is', zegt Stefaan Hanson.

Een nieuw gebit in 1 dag

Voor mensen die van hun uitneembare prothese af willen, is de techniek van implantaten een geschenk uit de hemel. Maar wat als je intussen niet meer over voldoende kaakbeen beschikt? Stefaan Hanson: 'In die gevallen biedt botaugmentatie een uitkomst. De chirurg of de tandarts fixeert dan in je mond een stukje van je eigen bot of kunstbot dat de implantaten wel kan dragen. Dat bot halen de dokters meestal uit de heupkam, en ook steeds vaker uit het schedeldak omdat we daar veel bot op overschot hebben. De chirurgie op zich is niet zo zwaar, maar het ingroeien van het ingeplante bot vergt natuurlijk wel de nodige tijd.'
Wie haast heeft, kan ook altijd kiezen voor de meest recente techniek aan het tandheelkundige firmament: het 'teeth in one day'-concept. De ingreep zit nog in een experimentele fase, maar diverse Vlaamse centra zijn hierin leidinggevend. 'Kort samengevat komt het erop neer dat je 's ochtends het ziekenhuis ingaat met een prothese, en 's avonds weer naar huis kan met een mond implantaten met de nieuwe tanden erop', aldus Stefaan Hanson. 'Dat het zo snel gaat - soms zelfs inclusief botaugmentatie - heeft ermee te maken dat vooraf grondige voorstudies worden gemaakt aan de hand van computerprogramma's. Die wijzen ook uit of de behandeling bij die bepaalde patiënt mogelijk is of niet. Omdat zowel bij de ingreep zelf als voor de simulaties geavanceerde instrumenten gebruikt worden, lopen de kosten behoorlijk hoog op. Reken gerust 10.000 euro, maar je krijgt wel een ronduit spectaculair resultaat.'
Moraal van dit verhaal: je eigen gebit is een kostbaar bezit, verzorg het daarom met liefde!

Door Annemie T'Seyen
(Goed Gevoel, april 2006)