Eén op dertig lijdt aan psoriasis

doorRedactieop 24/02/2009

Het farmaceutisch bedrijf Abbott start een grootschalig onderzoek naar de levenskwaliteit van patiënten die lijden aan psoriasis, een ziekte die naar schatting één Belg op dertig treft. Patiënten die willen meewerken, kunnen zich melden op de website www.overpsoriasis.be. De resultaten worden doorgespeeld aan de huidspecialisten.

Meer dan huidprobleem
Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidaandoening. Ze zorgt voor rode en witte schilferige vlekken op de huid, die gepaard gaan met jeuk en pijn. De aandoening is niet besmettelijk. "Psoriasis is niet louter een huidprobleem, maar een ziekte die verschillende aspecten van het leven van de patiënt raakt", stelt Abbott. "De zichtbaarheid is erg stigmatiserend en kan zwaar psychisch lijden veroorzaken."

Depressie
De aandoening kan gevolgen hebben voor het sociaal, professioneel en seksueel leven van de patiënten. In het ergste geval leidt ze tot depressie. De specialisten houden zich echter voornamelijk bezig met de medische kant van de ziekte en hebben weinig oog voor de psyche. Daarom zullen ze de resultaten van het onderzoek doorgespeeld krijgen van Abbott.

Patiëntenvereniging Psoriasis Liga Vlaanderen steunt het onderzoek. "Bezoekers kunnen op de website het laatste nieuws vernemen over de ziekte en verhalen lezen van andere patiënten", zegt voorzitter Paul De Corte. "Bovendien zullen ze sneller de weg vinden naar onze vereniging." (belga/gb)