Eerder mama dan stoeipoes: wat kind verandert in relatie

doorRedactieop 01/12/2011

Een derde van de vrouwen met kinderen gelooft dat haar geliefde haar niet meer aantrekkelijk vindt. Bijna de helft zegt dat haar partner vergeten is wie ze was voor het moederschap.

Slechts 12 procent van de ondervraagde mama's tussen 18 en 50 jaar zegt dat haar partner haar als vrouwelijk zou beschrijven, 69 procent zegt eerder dat ze zich als vermoeid zouden omschrijven. Het moederschap blijkt dan toch niet zo rooskleurig te zijn, het heeft een negatief effect op mannen en vrouwen. Een derde voelt zich enkel nog een moeder en geen geliefde.

Minder seks

Slechts 2 procent zegt dat hun partner hen sensueel vindt, een op de vijf vindt zichzelf eerder seksloos. Meer dan driekwart vrijt nu minder dan voor de kinderen er waren. Veel mama's hebben hun zelfvertrouwen verloren. Ze voelden zich 'mama' en zijn niet langer geïnteresseerd in hun uiterlijk of mode en beauty. 40 procent weet niet meer hoe ze was voor het moederschap.

Jong versus oud
Vooral jonge moeders voelen zich niet sexy, 19 procent van de twintigers voelt zich genegeerd, in vergelijking met 32 procent van de vijftigplussers. Meer dan de helft van de twintigers haat haar lichaam na het krijgen van haar baby, bij dertigers is dat 37 procent, 35 procent bij de veertigers en 27 procent van de vijftigplusser. Experts zeggen dat het niet duidelijk is of jonge vrouwen gevoeliger zijn wat onzekerheden over hun uiterlijk betreft, of dat de shock van het moederschap aanvankelijk een sterke impact heeft, maar later vervaagt.

Praten
Psychotherapeute Paula Hall: "Na de geboorte is het natuurlijk dat mannen hun geliefde anders zien, het feit dat ze weten hoe vermoeiend de zorg voor een kind is, bewijst dat ze meeleven. Het kan zijn dat ze denken dat door hun partner sexy te noemen, de druk op hen verhoogt. Zeker bij jonge moeders kan dit slecht zijn voor het zelfvertrouwen. Koppels moeten met elkaar communiceren om hun partner te doen beseffen dat het ok├ę is hen als een geliefde te zien." (ep)