Eindelijk zwanger na je 45ste: hoera of o jee?

doorRedactieop Invalid date

Vrouwen die zoals Els De Temmerman zwanger worden op hun 49ste, zijn 70 wanneer hun kinderen 20 worden. "Het is zeker een nieuwe tendens", stelt psychotherapeute Claire Wiewauters. "Meer mensen krijgen, geholpen door de wetenschap, laat kinderen. Daardoor hebben we niet meer geleerd om te gaan met de grenzen die het leven ons stelt". De Belgische wet laat een vruchtbaarheidsbehandeling toe tot 45 jaar.

Els De Temmerman (49), echtgenote van voormalig CVP-voorzitter Johan Van Hecke, is zes maanden zwanger van een tweeling. Er wordt gefluisterd het om kunstmatige inseminatie of medisch begeleide zwangerschap zou gaan.

Grenzen?
Psychotherapeute Claire Wiewauters aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen werkt met kinderen, jongeren en families werkt en vraagt zich af of alle medische mogelijkheden altijd moeten worden benut wanneer beide ouders veertigers zijn. Ze wijst er onder meer op dat jonge kinderen veel energie vragen. "En wanneer je vijftig bent, recupereer je minder snel en heb je meer rust nodig. Anderzijds merk ik dat oudere ouders er alles aan doen om zeer liefdevol met hun kind om te gaan." Wiewauters wil zich dan ook niet uitspreken over individuele gevallen: "Mensen gaan daarin echt niet over een nacht ijs".

Kinderwens
Volgens Wiewauters is nog niet te zeggen wat het effect is op kinderen met zulke oude ouders. "Dat moeten zij ons binnen twintig jaar vertellen. Jonge kinderen staan daar niet bij stil. Een kind dat 10 of 12 wordt, stelt zich wel al vragen. Dan realiseert het zich dat zijn ouders er niet bij zullen zijn bij een latere relatie of kinderen, terwijl dat voor de ouders van hun vrienden wel het geval is."

Wiewauters ziet sociale druk niet als een beweegreden voor oudere ouders. "Bij twingers en dertigers verwacht men kinderen, maar eens de 35 voorbij, stellen mensen zich eerder vragen of een koppel er nog wel moet aan beginnen. Op zo'n moment is vooral de eigen kinderwens de drijfveer."

Ivf

Volgens de Belgische wet kan een vrouw tot de dag van haar 45ste verjaardag geïnsemineerd worden met sperma of kunnen tot die leeftijd eicellen worden weggenomen. Die mogen worden teruggeplaatst tot een vrouw 47 jaar is, maar terugbetaling van vruchtbaarheidsbehandelingen gebeurt maar tot 43 jaar is. Dat zegt gynaecoloog Petra De Sutter, afdelingshoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Gent.

Regels
Volgens De Sutter is het goed dat een samenleving zichzelf daarvoor regels oplegt. De wet leunt ook aan bij de medische slaagkansen. "Een vrouw van bijna 45 jaar heeft nog maar een zeer beperkte slaagkans van 2 tot 3 procent bij ivf", legt ze uit. Spontane zwangerschappen zijn uiteraard wel mogelijk boven de 45 jaar. Ook stimulatie is toegelaten, met bijvoorbeeld medicijnen of inspuitingen.

Latere partner

Volgens De Sutter is het niet zo dat vrouwen die op latere leeftijd zwanger willen worden, voordien doorgaans vooral oog gehad voor hun carrière. "Er zijn veel tweede en derde relaties, waarin een van de partners een uitgesproken kinderwens heeft", zegt ze. "Bovendien hebben twee op de drie vrouwen boven de veertig die we hier behandelen, hun partner pas op latere leeftijd leren kennen. Het is vandaag niet meer zo gemakkelijk om een geschikte partner te vinden, zeker niet als hoogopgeleide vrouw. Dat zie je ook bij alleenstaande vrouwen die hun eicellen willen laten invriezen om hun vruchtbaarheid niet verloren te laten gaan. Daarvoor gelden wettelijk dezelfde leeftijdsgrenzen, maar hier in Gent willen we dat enkel gaan aanbieden voor vrouwen tot 35 jaar." Voor oudere vrouwen is de techniek volgens De Sutter niet meer zinvol.

Het is de wet op "medisch begeleide voortplanting" die sinds 2007 leeftijdsgrenzen oplegt aan de vrouw. Voor de betrokken mannen is er geen leeftijdsgrens. (belga/lvl)