Energetisch zuiveren: Hoe gezond is jouw huis?

doorRedactieop 01/04/2008

Een flinke detoxkuur op tijd en stond kan wonderen doen voor je lichaam. Maar ook voor je huis! Zeg vaarwel aan negatieve energieën, spoken en andere ongeïnviteerde gasten, en neem een frisse start, in een kraaknette woning.

Wat is het?

Wanneer we verhuizen, denken we dat we een nieuwe start nemen. Maar is dat werkelijk zo? Want het huis waar we intrekken, heeft een geschiedenis. Misschien is het een oud herenhuis met een prachtige façade waarachter een rijk echtpaar 100 jaar geleden een mislukt huwelijk probeerde te verbergen? Misschien is het een rijtjeshuis in een sociale woonwijk, waarin een grootmoeder na een slepende ziekte is overleden? Of een nieuwbouw, waarin arbeiders dagenlang hebben geruzied over de taakverdeling? Alle gebeurtenissen die een huis als stille getuige heeft geobserveerd, laten hun sporen na. Alle negatieve energie die het huis mettertijd heeft ervaren, wordt opgestapeld en weegt loodzwaar op de bewoners of de mensen die op bezoek komen. Pas wanneer de energie gezuiverd is, kunnen zowel het huis als de bewoners weer ademhalen.

Een huis zuiveren kan op drie manieren.
1. Je kunt het energetisch zuiveren. Specialisten gaan op zoek naar een emotionele lading in het huis, dat ze vervolgens proberen te ontladen. Of ze kijken uit naar entiteiten, zielen van overleden personen die nog in het huis ronddolen. Pas wanneer deze entiteiten de deur naar hierboven achter zich hebben gesloten en alle energetische ballast is opgeruimd, kan een huis rust vinden. Dit is de vorm van zuivering die we tijdens onze sessie zullen testen.
2. De experts kunnen tevens op zoek gaan naar elektrosmog, die wordt veroorzaakt door de straling van gsm's, computers, wekkerradio's, babyfoons, enzovoort.
3. En tijdens een geopatische zuivering controleren ze de ligging van het huis en gaan ze bijvoorbeeld na of er wateraders of breuklijnen onder het huis liggen die een verstoring in het energieveld hebben teweeggebracht.

Waar halen ze het?

Net zoals zovele alternatieve behandelingen is deze healing van huizen zo oud als de straat. Er bestaan nog steeds overgeleverde sjamanistische rituelen om huizen te zuiveren en ook heksen hadden in hun glorietijd meer dan één bezwering om het kwade uit hun huis te weren. Zeezout strooien in alle hoeken van de kamer is bijvoorbeeld een wiccarestant. Uit het oosten is dan weer de kunst van feng shui overgewaaid, die ons leert hoe we ons huis moeten inrichten om de goede energie vrij te laten lopen. De technieken die de healende collega's Karine en Pol gebruiken, hebben echter niets met sjamanisme, feng shui of hekserij te maken, zij vertrekken vanuit hun kennis over energie.
Pol: 'Om te begrijpen wat we doen, moet je eerst en vooral begrijpen wat energie is. Alles is energie. Bekijk het Atomium dat met z'n negen bollen een ijzerkristal voorstelt, waarvan de elektronen rond de atoomkern bewegen. Je kunt dus zeggen dat ijzer leeft. En als ijzer leeft, leeft alles. Je kunt die levensenergie vastleggen, met kirlianfotografie, of aurafotografie. Als je bijvoorbeeld een foto neemt van een volledig verwelkte plant, zal je zien dat het aura van die plant niet veel meer voorstelt, dat er her en der zelfs gaten in zitten. Omgekeerd kun je van een bloeiende plant een blad in tweeën breken vlak voor je er een foto van neemt. Je zult zien dat de oorspronkelijke vorm van het blad nog zichtbaar is op de foto. Dat is energie.'

Wat belooft het?


Je huis zuiveren heeft een dubbele invloed: op je huis en op je lichaam. In je woning zul je na de healing merken dat ruimtes groter, klaarder en warmer aanvoelen, dat er een aangename sfeer hangt. In je eigen lichaam zul je merken dat je energiepeil is opgekrikt. Je bent opgewekter, slaapt gemakkelijker en dieper, kunt je gemakkelijker concentreren, je relaties met anderen zullen vlotter verlopen. En dat allemaal dankzij een hernieuwde levensenergie, die nu vrij door je huis stroomt en jou meeneemt in haar positieve stroming.

Voor wie is het?

Vaak voel je zelf intuïtief aan wanneer er iets niet pluis is in een huis. Planten gaan dood, het is er koud, het lijkt wel of er nog iemand in het huis woont. Dat heeft niet per se iets te maken met entiteiten die door de kamers zweven, misschien is het gewoon de opeenstapeling van voorbije ruzies of ziektes die hun sporen hebben achtergelaten in je huis. Op zo'n moment kun je dus de hulp inroepen van experts die het huis een zuiveringskuur geven.
Pol: 'We hebben eens een healing gedaan bij een mevrouw die niet in haar woonkamer kon blijven zitten. Ze kon er doorlopen, maar meer niet. Tot we het huis zuiverden. Toen we weggingen, zat ze voor het eerst in tien jaar probleemloos en rustig in haar zetel.'
Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je voelt dat er iets scheef zit. Als je op het punt staat om te verhuizen, kun je je nieuwe woonst ook laten reinigen nog voor je er intrekt, zodat je met een schone lei en tonnen energie een nieuwe start kunt nemen.

Wie mag het geven?

In principe iedereen. Maar er zijn slechts weinig mensen die in België aan huiszuivering doen en degenen die de huistherapie aanbieden, zijn niet altijd even koosjer. Tijdens mijn zoektocht naar een specialist ter zake botste ik bijvoorbeeld eerst op een dame die me na een kort inleidend gesprek aan de telefoon vroeg om mijn adres door te geven. Verbaasd deed ik wat ze vroeg en nog verbaasder luisterde ik naar haar antwoord: 'Ik voel zo al dat er bij jou niets te zuiveren valt, het heeft dus geen zin dat ik langskom.' Nu wil ik me wel openstellen voor alternatieve therapieën, maar vraag alsjeblieft geen wonderen. Ogen openhouden dus.

Het proefkonijn

If there's something strange in your neighbourhood, who are you gonna call? Ghostbusters! Sinds ik een afspraak heb gemaakt met Karine en Pol, verkondig ik dolenthousiast aan wie het wil horen: de ghostbusters komen op bezoek! Bij mij thuis! Maar niemand deelt mijn enthousiasme. 'Want wie weet wat voor akelige taferelen hebben zich in je slaapkamer afgespeeld? En jij moet daar achteraf nog in slapen?' hoor ik hier en daar zeggen. De arme zielen begrijpen het niet: de ghostbusters komen mijn huis (waar ik ongeveer een jaar woon) zuiveren. Dus als er al ongenode gasten onder mijn dak wonen, dan zullen ze straks hun biezen moeten pakken. Trouwens, I ain't afraid of no ghosts, dus laat maar komen, die beestjes!
Stoer. Heel stoer. Te stoer. Want mijn hartje krimpt al meteen wanneer ik de deur open voor Karine en Pol en ik de collega's een bizarre blik zie uitwisselen. Wat? Is mijn mascara uitgelopen? Hangt mijn mond vol ontbijtrestjes? Of scheelt er iets anders, met mijn huis bijvoorbeeld? Ik vraag het duo waar ze willen gaan zitten, beneden in de eetplaats, of boven in de woonkamer? 'De woonkamer!', antwoorden ze in koor en er klinkt opluchting in hun stem. Nu is mijn eetkamer wel half in de grond gesitueerd, in wat vroeger de bediendenverdieping was. En toegegeven, de ramen naar buiten toe zijn niet groot, zodat de lichtinval beperkt is. Maar terwijl ik die details net charmant en vintage vind, lijken Karine en Pol zich er zeer ongemakkelijk bij te voelen.
Ik stel voor om een rondleiding te geven en begin bij de kelder, die ik altijd een akelige plek heb gevonden. Misschien omdat ik er onlangs vier ratten heb gevangen? Pol gaat er een kijkje nemen en lacht wrang wanneer hij terugkeert, maar wil niets loslaten. We gaan vervolgens naar boven en in de woonkamer maakt Pol een opmerking over mijn collectie boeken, een bonte mengeling van nieuwe en tweedehandse exemplaren. 'Die laatste dragen soms negatieve energie van vorige eigenaars met zich mee,' legt hij uit. Ik voel nattigheid en ga in de verdediging: ik heb uren gezocht naar sommige stuks, ik gooi ze niet weg! Gelukkig kan Karine me geruststellen met haar pendel, die bevestigt dat mijn oude gedrukte vrienden positief geladen zijn.
In de slaap- en badkamer neem ik weinig reactie waar op het gelaat van mijn bezoekers, maar op zolder krijgen ze het weer benauwd. 'Hier hangt veel verdriet,' zegt Pol. Echt? Niet van mij, want ik kom er nauwelijks, enkel om te strijken, niet de leukste activiteit ter wereld, maar ook niets om depri van te worden. We gaan weer naar beneden en ik vraag Karine en Pol hoe ze te werk zullen gaan. Hebben ze wapens bij? Wichelroedes en meer van dat fraais? Maar behalve een pendel en een blad papier met een cirkel op hebben ze blijkbaar niets nodig om hun zuiverende werk te verrichten. Jammer, ik had op iets spectaculairders gehoopt.
We spreken af dat ik hen hun ding laat doen zonder op hun vingers te kijken, dus terwijl zij op de benedenverdieping aan de slag gaan, begeef ik me naar de woonkamer. Ik pieker over waarom Karine en Pol zo vreemd reageren op mijn huis en besluit er mijn kaarten van Lenormand bij te halen. 'Wat is er met mijn huis?' vraag ik en het antwoord van de kaarten maakt me niet vrolijker: de toekomst wordt ingevuld met een doodskist, de conclusie is dat de energie in mijn huis dringend moet worden gezuiverd, wil ik niet ziek worden. Nou ja. Vanuit de woonkamer luister ik naar alle geluiden die Karine en Pol een verdieping lager maken. Ik hoor hen af en toe wandelen, maar meer niet. Om mijn nieuwsgierigheid toch te bevredigen, ga ik af en toe polsen naar de tussenstand, en de ene maal zie ik hen speciale handbewegingen maken, de andere houden ze hun pendel voor zich uit. Zeer mysterieus.
Zuiveren is een tijdrovende bezigheid, want het duurt een hele dag om alle kamers in mijn huis af te werken. Aan het einde van de rit vraag ik Pol en Karine naar een rapport. Hoe is het met mijn huis gesteld? Ze beginnen over de kelder, waar Pol net als ik een akelig gevoel over had. Grappend vraag ik of de ratten die ik heb gevangen er nog rondspoken, waarop Pol antwoordt dat die ratten klein bier waren in vergelijking met wat er nog zat. Slik. Ik had 'beestjes' in de kelder. Boze beestjes. En er waren nog wel enkele plekken waar negatieve energie overheerste. Maar tot zover het slechte nieuws, het goede nieuws is dat alles is gezuiverd. Mijn huisje is schoner dan ooit tevoren. En ik volg, dankzij de nieuwe energie die rond en door me stroomt..

Conclusie

Ik vond het allemaal best grappig. Tot ik werkelijk besefte dat boze entiteiten misschien in mijn huis hadden gelogeerd. Of misschien zitten ze er nog steeds? Want luisteren zulke snoodaards wel naar vriendelijke mensen als Karine en Pol? Dat wordt afwachten. Slapen doe ik ondertussen niet meer zo rustig (hoe zou je zelf zijn?). Maar ik bekijk mijn huis wel met andere ogen. Het lijkt wel alsof alles klaarder is, alsof mijn kamers groter zijn. En warmer. Ik ben een koukleum en de trotse bezitter van een collectie tv-dekentjes, maar sinds de zuivering heb ik deze nauwelijks meer nodig gehad. Zo'n energetische zuivering doet echt wonderen, alleen al voor je energieverbruik!

Praktisch
- Karine Verleyen (0474/62.55.98) en Pol Van Welden (0475/70.45.10), Korte Vooruitzichstraat 3, 9300 Aalst. Zij baten samen het vitaliteitscentrum Vitalia uit, dat je vindt op www.vitaliacentrum.be. Informatie over huiszuiveringen vind je op hun website www.energetischzuiveren.be, of krijg je via info@energetischzuiveren.be.
- De prijs van een consult wordt berekend op basis van de grootte van je huis. Voor een huis met één slaapkamer betaal je ongeveer ¿ 500.
- Een sessie duurt minstens een halve dag. Karine en Pol zuiveren ook bedrijven en winkels.

Door Ann Willems
Goed Gevoel 3, maart 2008