Experts: "Nonnen moeten de pil nemen"

doorRedactieop 08/12/2011

Katholieke nonnen leggen een gelofte van kuisheid af, dus u fronste daarnet terecht de wenkbrauwen toen u las dat nonnen de anticonceptiepil zouden moeten nemen. Maar het is bij hen niet om aan geboortebeperking te doen, maar de zusters te behandelen tegen zware menstruatiebloedingen en endometriose. Bovendien zou de pil de kans op verschillende kankers inperken.

Katholieke bio-ethici zien er geen graten in dat nonnen de pil slikken tegen hevige menstruatiebloedingen en endometriose, een chronische ziekte waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte vasthecht aan verschillende organen en zo cysten vormt.

Kinderloze vrouwen
Een nieuw artikel in het medische vakblad The Lancet gaat echter een stap verder en stelt dat nonnen het recht zouden moeten hebben de pil te nemen om zich te beschermen tegen hun verhoogde risico op kanker onder vrouwen die geen kinderen baren.

Hoge prijs voor kuisheid
Volgens de auteurs, de Australische onderzoekers Kara Britt en Roger Short, zijn er ongeveer 95.000 nonnen ter wereld die "een vreselijk hoge prijs betalen voor hun kuisheid": een verhoogd risico op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker.

Vrouwen die nooit zwanger worden, hebben meer menstruatiecycli, wat gelinkt wordt aan een hoger risico op kanker. Onderzoek wees uit dat vrouwen die op jonge leeftijd hun eerste kind krijgen, meerdere kinderen krijgen en borstvoeding geven een opmerkelijk lager risico op borstkanker hebben, maar ook minder kans lopen om endometriale kanker en eierstokkanker te ontwikkelen.

Het sop en de kool
The Lancet citeert daarbij een studie uit 1969 van 32.000 nonnen in de VS, die aantoonde dat nonnen vaker aan deze vormen van kanker overlijden dan 'gewone' vrouwen. Het aantal sterfgevallen door baarmoederkanker ligt echter pas na de leeftijd van zeventig jaar hoger bij nonnen dan bij andere vrouwen. Voor eierstokkanker is dat pas na tachtig jaar het geval. Van de nonnen boven de tachtig overleden er slechts 3 op 10.000 aan eierstokkanker.

"Is het het geld waard (en deze medicijnen zijn duur) om alle risicogroepen (in dit geval nonnen) preventief de pil te geven om dertien kankers te verhinderen", vraagt Franciskanerzuster en gepensioneerd oncologe Beatrice Hernandez zich af.

Maar Britt en Short citeren twee grote onderzoeken, die vorig jaar werden gepubliceerd, over de gezondheidseffecten van de pil. Daaruit blijkt dat het risico op eierstok- en baarmoederkanker verlaagt en het risico op borstkanker niet toeneemt. Meer zelfs: vrouwen die nooit de pil slikten, hadden een mortaliteit die 12 procent hoger lag dan bij vrouwen die regelmatig in hun leven de pil namen. (lb)