Fruitsap bevat zoveel suiker dat het kanker veroorzaakt

doorRedactieop 26/09/2011

Sinaasappels bevatten zoveel voedzame stoffen dat ze je gezondheid stimuleren, maar tegen de tijd dat deze verwerkt zijn tot fruitsap en verpakt zijn, gaan veel van deze ingrediënten verloren, waardoor dit sap het risico op kanker verhoogt.

Australische onderzoekers bestudeerden hoe efficiënt fruit, groenten en sappen waren in het voorkomen van de ontwikkeling van darmkanker door de eetgewoonten van 2.200 volwassenen te bestuderen. Ze volgden hen gedurende twee jaar om te kijken hoeveel van hen ziekte ontwikkelden. Het eten van appels, spruitjes, bloemkool of broccoli op een dagelijkse basis verkleinden de kans. Wie meer dan drie glazen fruitsap dronk, liep een hoger risico op een vorm van darmkanker.

De vorsers geloven dat de suikerrijke inhoud bepaalde tumoren kan veroorzaken. En de werking van bestanddelen van fruit die beschermen tegen darmkanker als vezels, vitamine C, chemische stoffen als antioxidanten ongedaan maken.

Suiker
De wetenschappers zeggen dat mensen beter pruimen of ander gedroogd fruit kunnen eten, aangezien zelfs vers geperst fruitsap evenveel als vijf theelepels suiker per glas bevat. Experts suggereren dat mensen niet volledig fruitsap mogen afzweren, omdat het nog steeds gezonder is dan andere drankjes.

Experte Nell Barrie: "Uit onderzoek blijkt dat veel rood en verwerkt vlees eten het risico op darmkanker verhoogt, het eten van veel vezelrijke voeding kan dit risico beperken. Fruit en groenten zijn een goede bronnen van vezels, daarom is het positief voor je gezondheid om hier veel van te eten." (ep)