Gebrek aan tijd voor zichzelf frustreert helft van vrouwen

doorRedactieop 03/06/2009

43 procent van de Belgische vrouwen heeft minder dan één keer per week tijd voor zichzelf en dat stemt 60 van hen procent ontevreden.

Gelukkiger door me-time
Uit onderzoek bljkt dat bijna de helft van de Belgische vrouwen tijd voor zichzelf als een moment ziet om te doen waar ze echt zin in heeft, los van alle verplichtingen en tijdsdruk. De zogenaamde 'me-time' maakt dat 80 procent van de vrouwen zich gelukkig en 70 procent zich ontspannen voelt. Wanneer ze weinig tot geen tijd voor zichzelf hebben, veroorzaakt dat bij 54 procent stress en bij 52 procent frustratie.

Negen rollen
Belgische vrouwen moeten wel goed zijn in multitasken, we vervullen in ons leven gemiddeld negen rollen. In de eerste plaats is ze een moeder, dan een gezinsorganizer. Hoe meer verschillende rollen vrouwen op zich nemen, hoe groter de behoefte aan tijd voor zichzelf. De voornaamste redenen dat vrouwen weinig 'me-time' hebben, is omdat ze te druk bezig zijn met het huishouden, hun werk of omdat ze het te duur vinden.

Meer tijd maken
Om meer tijd voor zichzelf te maken stelt 82 procent van de Belgische vrouwen dingen uit tot later, staat 67 procent vroeger op, 62 procent neemt een dagje vrij. Daarnaast zetten vrouwen hun telefoon uit of negeren deze. Ook de partner blijkt vaak een storende factor te zijn als het op me-time aankomt: 39 procent van de vrouwen geeft toe haar partner te vragen het huis te verlaten als 'me-time' nodig heeft. Hoewel 65 procent van de Belgische vrouwen zegt dat kinderen moeilijk te combineren zijn met een fulltime baan, werkt slechts één op drie Belgische vrouwen parttime om meer tijd voor zichzelf te hebben.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van online vrouwenplatform Yunomi, een initiatief van Unilever Benelux. (ep)