Geef jezelf jongere handen in een half uur

doorRedactieop 16/11/2009

De ware leeftijd van een vrouw valt af te lezen aan haar handen, zo klinkt het gezegde. Dat wordt pijnlijk duidelijk bij mensen als Madonna en Demi Moore die er alles aan doen om hun gezicht zo fris, jong en stralend als mogelijk te houden... maar rondlopen met gerimpelde en geaderde handen. Dat komt omdat de huid van je handen superdun is, en dus sneller tekenen van veroudering vertoont.

Handbotox
Een nieuwe behandeling kan dit fenomeen tegengaan. In minder dan een half uur belooft de 'Varioderm Mesolift' je handen van een twintigjarige. De procedure lijkt op botox: een boel kleine injecties net onder de huid, die de huid van je handen weer soepel en strak maakt.

De behandeling wordt aangeboden in de schoonheidskliniek van Elizabeth Dancy, die weinig verrassend zegt dat er veel vraag naar is. "Mensen laten eerst hun gezicht aanpakken, en willen dan de handen die erbij horen", concludeert ze.

Natuurlijke stof
Varioderm is een vorm van hyaluronan (of hyaluronzuur), wat meestal in rimpelvullers wordt gebruikt. Geïnjecteerd vlak onder de huid, verbetert het het uitzicht van de huid en vult het de huid op. Het voordeel van deze stof is dat het ook natuurlijk in ons lichaam voorkomt, alleen vermindert de hoeveelheid ervan bij het ouder worden. De zon en roken kunnen het proces versnellen, net als extreme koude en gebruik van schoonheidsproducten.

Verouderingsgraad
Een journaliste van de Britse krant Daily Mail testte het proces uit. "De behandeling begint met het bepalen van de graad van veroudering van de handen, gemeten aan de hand van de zogenaamde Merz-schaal. Die toont vijf foto's, met als minst gerimpelde een babyhand (score 0) en als meest gerimpelde de hand van een erg oude vrouw (score 4). Ik scoor een 2, wat wil zeggen dat mijn handen behoorlijk verouderd zijn. Maar, gelukkig voor mij, is mijn huidkwaliteit erg goed, wat me de ideale kandidaat voor de procedure maakt."

Voor wie?
Het blijkt dat niet iedereen in aanmerking komt voor de behandeling. Dat is afhankelijk van de huidkwaliteit, maar over het algemeen werkt het het best voor vrouwen tussen de 40 en 55 jaar. Na de menopauze werkt het niet zo goed omdat er dan al meer natuurlijk volume verloren is gegaan, die niet kan teruggewonnen worden.

Twee delen
"De behandeling bestaat uit twee delen: een serie injecties in de opperhuid en de mesotherapie, een serie kleine spuitjes in de middelste laag van de huid. Voor dat alles worden mijn handen ingesmeerd met een verdovende crème en ingewikkeld in folie, zodat het product goed opgenomen wordt door de huid. Na tien minuten begint de eerste reeks injecties, die ik nauwelijks voel. De tweede reeks is veel pijnlijker, alsof ik herhaaldelijk gestoken wordt door een bij. Het helpt niet dat de gaatjes beginnen bloeden. Gelukkig dat de behandeling maar een half uur duurt, meer zou ik niet aankunnen."

Resultaat
Wie mooi wil zijn, moet lijden en dat is ook hier het geval. "De behandeling is echt pijnlijk, maar ik zie wel onmiddellijk resultaat. Mijn handen zijn zachter en de rimpels tussen mijn knokkels zijn al verdwenen. Ik lijk wel geairbrushed", concludeert het proefkonijn.

De effecten van een behandeling houden ongeveer zes weken aan. Aangeraden wordt om drie behandelingen te ondergaan, met telkens een maand tussen en dan drie of vier 'follow ups' per jaar. Prijskaartje werd niet meegedeeld... (edp)