Gelukkig huwelijk verzacht lichamelijke pijn

doorRedactieop 17/11/2010

Een gelukkig huwelijk verzacht de pijn van ontstekingsreuma, dat blijkt uit recent onderzoek.

Staat van huwelijk
Professor Barsky Reese bestudeerde 255 patiënten met ontstekingsreuma. De deelnemers beoordeelden hun relatie en brachten over financiën, gebrek aan aandacht en hun relatie met hun schoonfamilie in kaart. 114 van hen hadden een goed huwelijk, 44 van hen kampten met relatieproblemen. De rest was ongehuwd. Toen naar hun pijn gevraagd werd, bleek dat de scores minder laag waren bij de gelukkig getrouwden, ook al hielden de onderzoekers rekening met andere factoren. Eerder onderzoek bleek al getrouwde mensen minder snel aftakelen door deze ziekte dan vrijgezellen. Maar recent onderzoek toont aan dat de staat van het huwelijk vooral belangrijk is.

Tragere aftakeling

Volgens de onderzoekers maakt een liefhebbend huwelijk het makkelijker om de pijn te dragen. "Maar ernstige pijn kan ook leiden tot een relatiebreuk leiden, daarom is het nuttig voor patiënten om relatietherapie te volgen." De wetenschappers geloven dat een sterk huwelijk emotionele stabiliteit biedt maar ook een krachtig effect heeft op lichamelijke gevoelens als pijn. Bij ontstekingsreuma valt het immuunsysteem de gewrichten aan, wat stijfheid, pijn en zwellingen in polsen, vingers, tenen, enkels en knieën veroorzaakt. In erge gevallen raken patiënten door deze ziekte kreupel.

Stress
Expert in psychologie Cary Cooper zegt dat de resultaten eerder onderzoek ondersteunt waaruit bleek dat patiënten minder pijn voelen wanneer ze omringt worden door hun geliefden. "Hoe meer sociale steun je krijgt, hoe minder je stress ervaart die kan bijdragen tot pijn. Als je een slechte relatie hebt, dan is de pijn, lichamelijk of emotioneel, groter." (ep)