Gelukkige tieners meer kans op scheiding in de toekomst

doorRedactieop 28/02/2011

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben een studie gevoerd naar de link tussen een positieve adolescentie en hun welzijn in het latere leven. Hieruit blijkt dat gelukkige tieners meer kans hebben om later uit de echt te scheiden. Dat meldt 'The Telegraph'.

De onderzoekers gebruikten statistieken van 2.776 mensen die meegedaan hebben aan de Britse studie. Die toont hun mentale welzijn doorheen het leven aan. Zo wordt een positieve kindertijd gebaseerd op evaluaties van leerkrachten op onder meer geluk, vriendschappen en energie op 13- en 15-jarige leeftijd.

Ook negatieve factoren als slapeloosheid en angst werden meegerekend. Vervolgens vergeleken de onderzoekers deze resultaten met hun mentale gezondheid, werkervaring en relaties in het latere leven.

Grotere zelfzekerheid
Jongeren die positief scoren in hun tienerjaren blijken allereerst meer kans te hebben op een beter welzijn als volwassene. Zo zijn ze veel gelukkiger met hun werk en hebben ze meer contact met familie en vrienden.

Maar de onderzoekers zagen ook dat 'gelukkige tieners' een grotere kans hebben om later een scheiding te ondergaan. De vorsers zien een mogelijke verklaring in hun grotere zelfzekerheid. Hierdoor zouden ze zich gemakkelijker terugtrekken uit een ongelukkig huwelijk. (tvl)